Humanitarna „Ljepotica i zvijer“

599

Režiju ove treš bajke potpisuje istaknuti slovenski redatelj Vito Taufer i dekonstrukcija je proslavljene priče Jeanne-Marie Le Prince de Beaumonta iz 18. stoljeća i Cocteauovog filmskoga scenarija. Autorica je mlada riječka pjesnikinja Jelena J-Zlo Tondini čiji treš songovi poput „Bjuti“ ili „Lepojka i zverka“ progovaraju o dobu komercijalizacije i moćnih poduzetnika te o odnosu ljepote i moći. „Poznati predložak redatelj Vito Taufer i dramaturginja Magdalena Lupi pokušali su iščitati iz vizure današnjega vremena, stavljajući u prvi plan teme ljepote, novca i moći, dok su u treš stihovima Jelene J-Zlo Tondini do izražaja došli i neki specifični problemi tranzicijskog društva u kojemu živimo“, napisala je kritičarka Kim Cuculić u „Novom listu“ dok je Iva Rosanda Žigo na internetskom portalu www.kulisa.eu istaknula: „Glumačke kreacije prvenstveno se temelje na prpošnosti songa (što katkad zadire u folk intonaciju), simpatičnim replikama i pokretu. Dobivamo tako vedru i veselu scensku sliku što ironiziranjem ljudske slabosti stvara komičnu situaciju koja u publici neminovno proizvodi smijeh.“

U naslovnim su ulogama Anastazija Balaž Lečić i Alen Liverić za čije je glumačke interpretacije Iva Rosanda Žigo rekla: „Alen Liverić (Zvijer) izvanrednom je mimikom, intonacijom i pokretom vrlo spretno odigrao transformaciju prema shemi oholost / komika:zaljubljenost / komika. Anastaziji Balaž Lečić (prva glavna uloga u riječkom Kazalištu) u potpunosti je uspjela interpretacija ljupke, skromne, drage, dobroćudne i mile Ljepotice.“ I druge glumce iz predstave Tanju Smoje (I.sestra), Anu Vilenicu (II.sestra), Damira Orlića (Brat), Jasmina Mekića (DJ Jameka), Žarka Radića (Otac) i Dražena Mikulića (Odvjetnik) nisu zaobišle sjajne kritike.
„… Kretanje i način govora DJ-a uvjerljivo je „skinuo“ Jasmin Mekić, a društvo tajkuna i novokomponiranih bogataša upečatljivo je utjelovio Dražen Mikulić koji glumi pokvarena i korumpirana odvjetnika. Za scenu u kojoj je u ritmu turofolka „preveslao“ Ljepotičina oca i financijski ga dotukao, Mikulić je popraćen pljeskom“, pisala je Kim Cuculić.

„Ljepotica i zvijer“ predstava je namijenjena djeci viših osnovnoškolskih rezreda i odraslima, a od premijerne izvedbe 6. prosinca 2008. do danas gledalo ju je gotovo 6 tisuća posjetitelja.
Autorsku ekipu čine i scenograf Luka Umek, kostimografkinja Sandra Dekanić, skladatelj i oblikovatelj zvuka DJ Jamirko, koreografi Rosana Hribar i Gregor Luštek te oblikovatelj svjetla i projekcija Deni Šesnić.

Komentari