Hodajte, biciklirajte…Europski tjedan mobilnosti u Rijeci od 16. do 22. rujna!

62

U Rijeci se, od 16. do 22 rujna, obilježava Europski tjedan mobilnosti koji prigodnim aktivnostima i edukativnim događajima nastoji promovirati aktivne oblike prijevoza te zdrav i aktivan život.

mobilityweek_banner-1

Grad Rijeka se u promociji urbane mobilnosti, korištenju aktivnih oblika prijevoza poput hodanja i vožnje biciklom te smanjenju emisije štetnih plinova pridružuje gradovima diljem Europe po šesnaesti put, s ciljem promocije kvalitetnijeg načina života u urbanim sredinama. Središnja tema ovogodišnjeg programa bavi se sigurnim hodanjem i bicikliranjem te predstavljanjem prednosti i dobrobiti aktivnih oblika kretanja na zdravlje, okoliš i ekonomsku isplativost.

Program Europskog tjedna mobilnosti i kampanje „Rijeka u kretanju“, koja se ove godine održava u isto vrijeme, najavile su ravnateljica Direkcije za razvoj, urbanizam i ekologiju Grada Rijeke, Eda Rumora i pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković.

Među događajima istaknuta je Revija zelenog filma koja će se održati u ponedjeljak, 16. 9. od 18 sati u RiHubu, gdje će se uz projekciju filmova o biciklističkom prometnom sustavu u europskim gradovima održati i prezentacija o mogućnostima bicikliranja u Rijeci. Također, nakon edukativnog dijela slijedit će panel rasprava o stvaranju infrastrukture za bicikliste u našem gradu, pri čemu je Rumora naglasila potrebu za zajedničkim pronalaženjem rješenja od strane lokalnih vlasti i civilnog društva, posebice uzevši u obzir terensku konfiguraciju Rijeke i konstantne probleme s nedostatkom prostora. Reviju zelenog filma provodi Tranzicijska inicijativa Rijeka uz potporu Civilnih inicijativa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

U srijedu, 18. rujna od 10 u Gradskoj vijećnici održat će se predavanje „O hodanju i zdravlju“, na kojem će govoriti prim. Helena Glibotić Kresina, dr. med, Alenka Brozina, dr. med. te mr. sc. Sergio de Privitellio, prof. kineziologije, kao i prezentacija gradskog projekta o uvođenju sustava javnih električnih bicikala u Rijeci od 11 sati.

Tijekom idućeg tjedna organizirat će se i brojne akcije za djecu, od oslikavanja pločnika, do prometnih aktivnosti i patrola, a svoj doprinos programu dat će i planinarsko društvo HP i HT Učka Rijeka koje će očistiti Riječke šetnice te obnoviti njihove markacije. Uz to, na dijelu nove prometnice na Rujevice, sjeverno od čvora Hosti, bit će posađeno dvadeset sadnica stabala.

Govoreći o kampanji „Rijeka u kretanju“, čija je poruka da svatko može, bez obzira na dob ili fizičku spremu, s minimalnim naporom učiniti nešto za svoje zdravlje, pročelnica Karla Mušković navela je kako je kretanje osnovni element svakog pokušaja prema unaprjeđenju zdravlja, pri čemu se svima preporuča bar pola sata dnevno bilo kakve fizičke aktivnosti. Spomenuvši preventivne učinke kretanja te dobrobiti za kardiovaskularno i psihološko zdravlje, Mušković je navela kako će u petak, 20. 9. na Korzu biti održana simbolična modna revija u tenisicama uz Riječane iz javnog života te sve ostale građane.

Organizatori Europskog tjedna mobilnosti su gradski Odjeli za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem te zdravstvo i socijalnu skrb, uz suradnju Društva Naša djeca, Doma mladih Rijeka, Tranzicijske inicijative Rijeka i Libre.

Komentari