Hodaj i ti!

217

Hodaj i ti! je inicijativa za povećanje socijalne održivosti lokalne zajednice korištenjem postojećih resursa Kostrene i pruža idealnu priliku za poticanje inkluzije mladih s teškoćama i dostupnost zdravih fizičkih aktivnosti.

Cilj je povećati dostupnost zdravih rekreativnih aktivnosti (nordijsko hodanje) stanovnicima Primorsko-goranske županije, u Kostreni, Rijeci, Kastvu, Viškovu, Opatiji i drugdje te omogućiti aktivno uključivanje građana u aktivnosti mladih s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju te prevencija bolesti zdravom sportskom aktivnošću i povećanje socijalnog kapitala Općine Kostrena, odnosno PGŽ-a.

Projekt Hodaj i ti! pridonosi razvijanju svijesti o zdravom načinu života i prevenciji bolesti, kao i razvijanju svijesti o važnosti rekreacije i kretanja za zdravlje pojedinca.

Svrha projekta „Hodaj i ti!” je oživljavanje društvenog kapitala kroz stvaranje prilika za susret i međusobne interakcije različitih skupina, kako bi se umrežavanjem stanovnika potakle daljnje inicijative za održiv razvoj Kostrene. Projekt je održiv jer se sudionicima poklanjaju nordijski štapovi, kako bi nastavili hodati, a mladi s teškoćama koji su savladali urbano hodanje, uz voditelja, prenose novu vještinu drugima.

Planirano je 5 vođenih tura nordijskog hodanja na području Primorsko-goranske županije od čega dvije zajedničke šetnje građana i mladih s teškoćama na području Općine Kostrene. Održat će se interaktivna edukativna predavanja o važnosti inkluzije, socijalnog kapitala i održivosti u Kostreni. Realiziranjem ovog projekta šetnice Kostrene postaju mjestom susreta i umrežavanja generacija, kao i zbližavanja sumještana kroz podizanje svijesti o važnosti brige o zdravlju.

Hodaj i ti! je nastavak projekta Ri Urban Inclusive Walking 2020 iz 2019. godine kada smo uz potporu Rijeka2020 započeli s inicijativom za povećanje socijalne održivosti Grada Rijeke i inkluzije mladih s teškoćama.

Program rada za Općinu Kostrena:

  • PONEDJELJAK 14.6.2021. od 10:00 do 12:00 sati – START: Žurkovo, lučica kod Jedriličarskog kluba.
  • ČETVRTAK 17.6.2021. od 18:00 do 20:00 sati – START: Žurkovo ili druga šetnica prema interesu građana

Termini u drugim gradovima / općinama:

  • ČETVRTAK 24.6.2021. od 10:00 do 12:00 sati – START: Kastav, na Crekvini
  • PONEDJELJAK 28.6.2021. od 18:00 do 20:00 sati – START: Rijeka, Costabella
  • SRIJEDA 30.6.2021. od 10:00 do 12:00 sati – START: Opatija, Slatina

Termini i lokacije šetnji podložni su promjenama, ovisno o vremenskoj prognozi i interesu sudionika, a o promjenama sudionici će biti obaviješteni putem e-maila i na Facebook eventu. Prijave su obavezne kako bi organizatori mogli nabaviti dovoljni broj štapova koje će bit poklonjeni sudionicima koji će sudjelovali na minimalno 3 šetnje. Prijave su moguće putem google obrasca  na poveznici https://forms.gle/gdNyn4xwxJdx2iQd8  ili prijavnici putem maila. Sudionici trebaju doći u sportskoj odjeći i obući (tenisice), s ruksakom za vodu i osobne predmete  (standardne torbe ‘preko ramena’ onemogućavaju pravilno hodanje sa nordijskim štapovima).

Društvo za istraživanje i potporu provodi projekt Hodaj i ti! koji sufinanciraju Općina Kostrena i Primorsko-goranska županija. Projekt je dio je programa DIP-ov klub mladih – Priprema, pozor, radim!

Komentari