History Film festival svoje goste iz cijelog svijeta vodi putovima Frankopana i pruža im jedinstven living history

38
Anna Ferens, predsjednica žirija iz Poljske u društvu J.J.Klovića; FOTO: Rino Gropuzzo

Treće izdanje riječkog History Film Festivala, jedinstvene manifestacije u svijetu filma, svoje goste, osim u dvorane i mjesta namijenjena filmskim projekcijama, vodi na pitoreskna, zanimljiva mjesta.

Jedan od takvih izleta predstavljao je onaj  koji ih je odveo putovima Frankopana. Krenulo se iz Rijeke, zajedničkim autobusom, a prva stanica bila je Kraljevica i posjet dvorcu Nova Kraljevica. Tu se je iz prve ruke moglo puno saznati o životu i djelu hrvatske velikaške obitelji Frankopan, koja je ostavila neizbrisiv trag na području Primorskog goranske županije.

Dvorac Nova Kraljevica najbolje svjedoči o povijesnim zbivanjima i  trenucima iz njihovog života, a ujedno na najbolji način tu istu povijest i kulturnu baštinu pretvara u intrigantan, poželjan turistički proizvod. Gosti, među kojima su bili brojni poznati filmski redatelji i članovi žirija iz cijelog svijeta, tako su na najbolji mogući način upoznali našu bogatu povijest i kulturnu baštinu.

Machiel van den Heuvel, nizozemski redatelj i Shawn Rhodes redatelj filma This is love iz Kansasa
Machiel van den Heuvel, nizozemski redatelj i Shawn Rhodes redatelj filma This is love iz Kansasa; FOTO: Rino Gropuzzo

Prema riječima organizatora postignut je još jedan cilj, a to je da su svi oni postali  promotori našeg kraja i onoga što su vidjeli i doživjeli, jer će zasigurno svoje dobre utiske prenositi dalje. 

Osim dvorca Nova Kraljevica, grupa je posjetila vinariju Pavlomir. Toplu dobrodošlicu uputio im je Miroslav Palinkaš, vlasnik Pavlomira, a kao piće dobrodošlice točila se Ružica Vinodola. Obišli su podrum, a posebno ih se dojmila kušaonica, koju obitelj Palinkaš s ponosom  zove srcem Pavlomira. Jer, tu su do izražaja došli svi mirisi, okusi, arome i cakline boja njihovih vina, a svatko je „otkrio“ svoje najdraže vino. U Pavlomiru su imali priliku uživati i u tradicijskim jelima, a kao desert je poslužena Frankopanska torta. 

Dobrodošlica u Pavlomiru
Dobrodošlica u Pavlomiru; FOTO: Rino Gropuzzo

Grupa je, predvođena Goranom Moravčekom, koji je dao interpretacijski značaj ovom izletu, došla i do Grižana. Tamo su posjetili Kuću Klović, mjesto koje na najbolji mogući način predstavlja život i rad Juraja Julija Klovića, najpoznatijeg svjetskog minijaturiste koji je kao osamnaestogodišnji mladić otišao iz Grižana u svijet. Njegov rad nadaleko je poznat, a surađivao je i bio u rangu s najvećim umjetnicima onog vremena, Michelangelom, Vasarijem i El Grecom, koji je izradio njegova dva poznata portreta zahvaljujući kojima danas zorno možemo doživjeti majstora Klovića.

Goran Moravček, voditelj grupe i Rachid Biyi, redatelj filma Bread and Angels
Goran Moravček, voditelj grupe i Rachid Biyi, redatelj filma Bread and Angels; FOTO: Rino Gropuzzo

Ovaj izlet, pa i onima koji dobro poznaju naš kraj, njegovu bogatu povijest i kulturnu baštinu, kao da uvijek iznova otvara oči. Najednom spoznamo koliko smo bogati i koliko to bogatstvo nedovoljno koristimo, bilo u emotivnom ili u materijalnom smislu. Uvaženi gosti History Film Festivala u konačnici su bili oduševljeni, a njihov izlet kamerom je zabilježio Robert Kalčić,  snimatelj i režiser produkcije kuće Irs Art, koja od prvog dana prati History Film Festival.    

Tiha Modrić i Robert Kalčić, zadnje pripreme pred polazak na living history izlet
Tiha Modrić i Robert Kalčić, zadnje pripreme pred polazak na living history izlet; FOTO: Rino Gropuzzo

Komentari