Hartera slavi 10 godina uz najveća imena rock scene!

321

Hartera

Na press konferenciji organizatori su obznanili da će se ovogodišnje izdanje Hartere održati 17. i 18. listopada, te da će se od zidina stare Tvornice papira ponovno odbijati rock zvuk, koji je već toliko godina zaštitni znak grada na Rječini. Hartera će ponovno zasjati u onom svom izdanju u kojem je i sve krenulo prije 9 godina. Tada je cijela priča pokrenuta s ciljem obnove prostora i senzibiliziranja javnosti da se od propale Tvornice papira napravi mjesto namjenjeno kulturnim i javnim sadržajima, te naravno stavljanja Rijeke na mapu urabnih događanja koji bi bili prepoznati ne samo od domaće nego i inozemne publike, koja je sve ove godine oduševljeno prepričavala svoja iskustva s jednog od najvećih festivala u Hrvatskoj.

LET3
Mrle – tata i mama Hartere

Ovogodišnje zlatno izdanje Hartere stoga će biti podsjetnik na sam početak kada je grupa entuzijasta pokrenula priču koja se kotrlja već deseti put za redom i koja će u dva dana okupiti trenutno najveće hrvatske i regionalne izvođače na jednom mjestu, a epicenter zabave dogodit će se u najvećoj hali, popularnom Marganovu.

Prvi dan donosi nam nastupe vinkovačke rock ikone Gorana Bareta i njegovih Majki, benda koji je uz razne promjene stalnih članova već postao svojevrsni kult na rock sceni. Bare i Majke rado su viđeni gosti, a ovo će im biti prvi put da nastupaju na Harteri.

Kandžija, osječki reper, koji je uspio hip hop izvući iz okvira poligona za žalbu, te unijeti pozitivnu dozu sarkazma u svaku temu i s istančanim smislom za humor tu vrstu glazbe približio široj masi, nastupit će drugi put na Harteri, nakon svog vatrenog krštenja 2009., ovog puta sa svojim pratećim bendom Gole Žene.

Legendarni Gobac i njegov Psihomodo Pop ove su godine proslavili tridesetu godišnjicu glazbenog djelovanja, a usput su našli inspiraciju za snimiti svoj deseti studijski album. A na desetom izdanju Hartere, Psihomodo svira prvi put. Brojke se nekad stvarno znaju posložiti.

hartera 2014Prvi dan je rezerviran i za jedan riječki band. Band kojem je Hartera ostala u lijepom sjećanju, jer su upravo na njoj doživjeli promociju na svom razvojnom putu u glazbenim vodama. Grupu Morso šest godina kasnije imat ćemo priliku čuti i svjedočiti u kom smjeru je otišlo njihovo glazbeno sazrijevanje.

Subota, drugi dan festivala, donosi nam band koji je već dva puta raspamećivao publiku na Harteri, posljednji put 2010. godine na njezinom šestom izdanju, a prvi put na premijernoj Harteri. Veterani riječkog festivala, svojevrsni pioniri hip hopa, žanra s kojim su krenuli u glazbeno putovanje, danas su etablirano ime na hrvatskoj i regionalnoj sceni, TBF.

A kad smo kod regionalaca prvi put na Harteri i novosadski rock alternativci Obojeni Program. Mozaik svega dobrog u glazbi filtriran kroz mozak legendarnog Branislava Babića Kebre garancija je fenomenalne svirke za koju garantiraju i najprofinjenija uha glazbenih sladokusaca.

Najmlađi od svih bendova na ovogodišnjoj Harteri je riječka Moskva, iako im ovo nije prvi harterski nastup. Jedan od najpotentnijih bendova na riječkoj sceni, polako, ali sigurno grabi prema osvajanju publike i van okvira Lijepe naše, čemu u prilog ide i veliki interes za njihov nedavni nastup u Novom Sadu.

Još jedan bend koji na Harteri doživljava svoju premijeru je virovitička Vatra, trenutačno najaktualniji pop rock sastav čiji singl “Tango” već mjesecima ne silazi s regionalnih top ljestvica. Vatra u ovoj godini slavi i 15 godina karijere, pa ne sumnjamo da će se riječkoj publici predstaviti u najboljem izdanju.

hartera 2014 plakat

Obje večeri za glazbenu selekciju pobrinut će se rock DJ Voljen Korić, poznati riječki radijski voditelj koji već više od desetljeća djeluje na lokalnoj DJ sceni.

Cijene ulaznica bit će 40 kuna za prvi i 40 kuna za drugi dan, kako je ispred organizacijskog odbora rekao Damir Martinović Mrle, smatrajući da će upravo tom popularnom cijenom ulaznica omogućiti onu posjećenost kakvu je Hartera doživjela u svom prvom izdanju. Ulaznice će se moći nabaviti u CD shopu Dandy, robna kuća RI, IV kat i u Dallas Music Shopu Rijeka (Splitska 2a).

Komentari