Glazbeno scenski spektakl Carski grad oživio povijest Opatije pred tisućama posjetitelja

Nastupima glazbenika, plesača, baletana, statista i kostimiranih skupina Carski grad predstavio je bogatu i uzbudljivu opatijsku povijest. Pred očima tisuća posjetitelja na petnaest lokacija oživjele su slike iz svakodnevnog života grada na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, ali i brojni slavni posjetitelji iz opatijske „knjige uspomena“ – od braće Lumiere do Alberta Einsteina.

83

Opatija – Romantični šarm Opatije ponovo je sinoć zaveo tisuće posjetitelja koji su, šećući glavnom ulicom, svakim korakom ulazili sve dublje u povijest ovog grada ispunjenu slavnim osobama i okrunjenim glavama, tragičnim ljubavnim pričama, prirodnim i arhitektonskim ljepotama, umjetnošću, kulturom i jedinstvenom inspirativnom atmosferom koja joj je i priskrbila titulu „Kraljice Jadrana“.

Glazbeno-scenski spektakl Carski grad još je jednom oživio vrijeme druge polovice 19. i početka 20. stoljeća, kada su opatijskim ulicama vozile kočije i prvi automobili, a u gradskim parkovima i perivojima nadahnuće tražila slavna imena poput plesačice Isadore Duncan, kompozitora Gustava Mahlera, pisca Jamesa Joycea, prvih filmskih autora – braće Lumiere, znanstvenika Andrije Mohorovičića i Alberta Einsteina…

Svi oni i jučer su se nakratko „vratili“ u Opatiju kako bi bili dijelom ove tradicionalne manifestacije, a brojni Opatijci i njihovi gosti imali su jedinstvenu priliku statirati u filmu slavnih francuskih filmaša, raspravljati o fizici s najvećim umom 20. stoljeća, poslušati nastup jednog od najznačajnijih klasičnih skladatelja, pogledati plesnu točku tragične heroine svjetske plesne povijesti, ali i upoznati mnoge druge detalje iz bogate i uzbudljive opatijske povijesti.

Program Carskog grada, koji se odvijao na petnaest lokacija uz glavnu ulicu i obalno šetalište prikazao je „ulomke“ iz života Opatije na prijelazu prošlog stoljeća – kupače u „starinskim“ kostimima koje gledaju otmjene dame i gospoda, ribare koji pletu mreže, vatrogasce „na zadatku“ s autentičnom kočijom iz davno prošlog vremena – povezavši ih glazbenim i scenskim nastupima u kojima su sudjelovali baletani, Martina Majerle Trio, Alberto Surina, Ivan Bošnjak, klapa Mirakul, Eleonora Vrdoljak, Vivien Galletta i Voljen Grbac, Mihalj Ivković, Esperanza i Claudio Frank…

Na Slatini se održao i Mrkat po starinski u sklopu kojeg su se predstavili proizvođači autohtonih proizvoda, dok su se u Parku Sv. Jakova opatijski umjetnici izložili svoja djela.

U posjet Opatiji pristigla je i Gradska straža Bakar, a bajkovitom i viktorijanskom kočijom iz Slovenije su stigli grofovi Štatenberski, dok je pažnju plijenilo i onodobno „čudo tehnike“ – Renault Voiturette Type A iz 1898. godine. I brojne su opatijske udruge, kao što su Društvo naša Djeca, Udruga 60+, Veseli Oldtimeri i Liburnia Classic Club, ali i stotine statista, zabavljača, kostimiranih udruga i plesnih skupina iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije i Mađarske dale svoj doprinos raznolikom programu u kojem je predstavljeno povijesno, kulturno, glazbeno i plesno nasljeđe nekadašnje Austro-ugarske monarhije i Opatije.

Komentari