Glazbeni triler Opera za tri groša

699

Premijera „Opere za tri groša“ remek djelo autorskog dvojca Brecht-Weill u produkciji riječke Hrvatske drame i režiji istaknutoga slovenskog redatelja Eduarda Milera s Goranom Navojcem u glavnoj ulozi, ulozi Macheatha, bit će održana na velikoj sceni riječkog HNK Ivana pl. Zajca u petak, 22. listopada 2010. godine u 19,30 sati.
Bit će to prvo uprizorenje ovoga glasovitog komada na pozornici riječkog Kazališta i to kao glazbenog trilera koji će na suvremeno-aktualan i duhovito-zabavan načini progovoriti o „vjenčanju“ kapitala i kriminala.

Prosjaci, kriminalci, svodnici, bludnice i korumpirani policajci, to je svijet „Opere za tri groša“, svijet u kojem je sve podređeno profitu i gdje je novac jedino mjerilo uspjeha, svijet kojeg je sjajno opisao još davne 1928. godine Bertolt Brecht a kojeg živimo ovdje i sada.

„Brech nije mogao niti pretpostaviti kako će njegov komad osamdeset godina nakon praizvedbe postati još aktualniji. Društveno-politički parametri ukazuju na to da će ovaj komad možda dobiti i „kultni status“ u bliskoj budućnosti. Točnost diskursa Brechtova teksta na trenutke djeluje kao da tekst ima „dnevno-političku“ konotaciju“, kaže dramaturginja i autorica adaptacije Žanina Mirčevska te poručuje: „Pakt kapitala i kriminala je svakodnevica. No, ovaj komad je poziv i potvrda nužnosti uvođenja nekog drugog društvenog poretka. To je možda najaktualnije pitanje naše sadašnjosti. To je zapravo najbitniji aspekt koji može promijeniti stanje stvari.“

I u riječkoj izvedbi „Opere za tri groša“ s riječkim izvrsnim glumcima neće nedostajati glazbe. Poznato je kako je Kurt Weill sjajno uglazbio Brechtove stihove a ti su songovi zaživjeli i zasebnim životom poput najpopularnije „Mack the Knife“. Taj hit pjevale su zvijezde kao što su Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, The Doors, Frank Sinatra, Nick Cave, Sting i Robbie Williams.

Sjajna glazba samo je razlog više za odlazak u kazalište i otkrivanje odgovora s početka „Opere“: „Tko je veći kriminalac: onaj tko pljačka banku ili onaj tko je osniva?“
U predstavi sudjeluju: Goran Navojec (Macheath), Dražen Mikulić (Peachum), Olivera Baljak (Gđa. Peachum), Elena Brumini (Polly), Alen Liverić (Walter tužna vrba/Jenny rupetina/Prosjak), Jelena Lopatić (Jimmy II/Kurva/Prosjak/Policajac), Denis Brižić (Jakov kuka/Kurva/Prosjak), Jasmin Mekić (Matija Groš/Kurva/Prosjak), Predrag Sikimić (Robert pila/Kurva/Prosjak/Policajac), Damir Orlić (Smith/Filch), Žarko Radić (Brown) i Andreja Blagojević (Lucy).

Autorsku ekipu čine uz redatelja Eduarda Milera te dramaturginju i autoricu adaptacije Žaninu Mirčevsku i scenograf Marko Japelj, kostimografkinja Sandra Dekanić, koreograf Staša Zurovac i oblikovatelj svjetla Deni Šesnić.

Komentari