„Gala Verdi“

65

Koncertom „Gala Verdi“ riječko će Kazalište u petak, 1. listopada 2010. godine u 20 sati otvoriti novu sezonu 2010./2011. koja je u znaku obilježavanja 125 godina otvorenja zgrade riječkog HNK Ivana pl. Zajca, i danas jednog od najljepših arhitektonskih zdanja u Rijeci, koje je davne 1885. godine otvoreno „Aidom“ Giuseppea Verdija.
Koncert koji se ne propušta na programu je i u subotu, 2. listopada 2010. s početkom u 20 sati.

U ovih 125 godina, autor jednog od najljepših glazbenih opusa ikada napisanih riječkoj je opernoj publici bio i ostao najomiljeniji skladatelj. Tome u prilog govori i činjenica kako su upravo njegova djela najizvođenija na dugovječnim riječkim kazališnim daskama.

Koncert „Gala Verdi“ pod vodstvom Nade Matošević bit će prepun glasovitih Verdijevih arija, zborova i ansambala u izvedbi kućnih opernih zvijezda Olge Kaminske, Kristine Kolar, Anđelke Rušin, Olge Šober, Mirelle Toić, Sergeja Kiseleva, Davora Lešića i Siniše Štorka do omiljenih gostujućih opernih pjevača Vedrane Šimić, Ivice Čikeša, Vitomira Marofa, Davora Radića te orkestra i zbora riječke Opere.

Program koncerta bit će svjevrsni „best of Verdi“, odnosno slušat će se najpopularnije i najomiljenije skladbe iz njegovih opera, „Aide“, „Don Carlosa“, „Falstaffa“, „“La Forza del Destino“/“Moći sudbine“, „Un Ballo in Maschera“/„Krabuljnog plesa“, „Nabucca“ , „Otella“, „Rigoletta“, „Simona Boccanegre“, „“Trovatore“/“Trubadura“ i „Traviate“.

Koncert će početi uvertirom iz opere „I vespri Siciliani“/“Sicilijanske večeri“ a potom će uslijediti izvedbe arija poput „Ritorna vincitor“ iz opere „Aide“ ili „E’ strano“ iz „Traviate“ u izvedbama nacionalnih prvakinja Mirelle Toić i Olge Šober. Prvi dio neće proći bez , vjerojatno najopularnijeg zbora svih vremena „Va, pensiero, sull’ ali dorate“/“Poleti, misli, na krilima zlatnim“ iz „Nabucca“. Na samom kraju prvog dijela istaknuti bas Ivica Čikeš pjevat će ariju „Oh, chi piange?“ iz „Nabucca“, opere koja je Verdiju donijela međunarodnu slavu.
Drugi dio koncerta rezerviran je za čitav niz popularnih arija. Istaknimo samo ariju Eboli „O don fatale“ iz „Don Carlosa“ u izvedbi solistice riječke Opere, mezzosopranistice Kristine Kolar ili pak „Ave Mariju“ iz „Otella“ koju će pjevati gostujuća mlada sopranistica Vedrana Šimić.

A sve će završiti spektakularnom fugom „Tutto nel mondo e’ burla“/“Sve je na svijetu tek šala“ iz komične opere „Falstaff“, posljednje koju je Verdi skladao a kojom se u svojim poznim godinama još jedanput potvrdio jednim od najvećih majstora glazbene scene.

Komentari