Filmski program u Kinu Europa uz izložbu Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih godina

128

U sklopu izložbe Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih godina, Muzej grada Zagreba priredio je popratni filmski program u Kinu Europa. Na programu su dva žanrovski i kronološki različita filma – dokumentarni film Trst, Jugoslavija (2017.) i kultni 35’mm film u boji Ljubav i moda (1960.).

Moda4

Dokumentarni film Trst, Jugoslavija upotpunjuje izložbenu temu Želje i mogućnosti koja obrađuje Trst kao shopping-destinaciju 1960-ih godina. Kultni odjevni predmeti poput traperica i balonera, ženski komplet u kolorističkom psihodeličnom uzorku (koji je još i danas u uporabi), odjeća s op-art motivima samo su neki od izloženih predmeta kupljenih u Trstu tih godina. Kao svjedoci vremena ti predmeti progovaraju o razdoblju kada želje potrošača i ponuda tržišta nisu bile usklađene stoga je Trst postao važno mjesto za ostvarivanja modnih i drugih potrošačkih želja.

Kultni jugoslavenski film Ljubav i moda punio je kino dvorane odmah nakon premijere 1960. godine. Film je svojedobno izazvao euforiju jer je o svakodnevnom životu, s prisutnim zapadnjačkim obrascima ponašanja, progovorio na zabavan i za naše područje neuobičajen način te se u sadržajnom smislu odmaknuo od dominantnog žanra kritičkog filma. Popularnosti filma doprinijela je jedna od tada najpoznatijih glumica, šarmantna i atraktivna Beba Lončar koja je ženama i djevojkama s područja bivše Jugoslavije postala modni uzor. Film je promovirao izgled i kulturu odijevanja kao i obrasce ponašanja dominante u zapadnoeuropskim zemljama što je vidljivo na izložbi u temi Utjecaji televizije i filma na modu i odijevanje.

Kupnjom ulaznice za film u Kino Europi ostvaruje se 50 posto popusta na ulaznicu za izložbu Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih godina koja je u Muzeju grada Zagreba otvorena do 19. svibnja 2019.

U utorak 23. travnja u 19 sati u Dvorani Mulleri Kina Europa na rasporedu je film „Trst, Jugoslavija“ (2017.) redatelja Alessia Bozzera.

film

U nedjelju, 28. travanj 2019. u Velikoj dvorani Kina Europa u 19 sati na rasporedu je film „Ljubav i moda“ (1960.) redatelja Ljubomira Radičevića.

film1

Komentari