Film Kaluoka’hina u Astronomskom centru Rijeka

388

Animirani film Kaluoka’hina-Začarani greben  redatelja Petera Poppa dobio je svoju hrvatsku adaptaciju namijenjenu za prikazivanje na fulldome kupoli. Planetarij riječkog Astronomskog centra tako će se za potrebe prikazivanja filma pretvoriti u pravu morsku oazu. Prvu suradnju riječkog kazališta lutaka, Rijeka sporta te studija Marton, gdje su snimane glumačke sinkronizacije, danas su na prezentaciji filma prokomentirali upravo glavni akteri.

Voditeljica Astronomskog centra Rijeka, Andrea Cvitan, naglasila je kako Kaluoka’hina spada u kategoriju tzv.edutainment, jer crtić osim zabavne ima i edukativnu, ekološku funkciju. Glavni cilj mu je približiti djeci svijet podmorja, te podignuti njihovu svijest o ugroženim vrstama, kako u moru, tako i na kopnu. Stoga je upućen apel resornom ministarstvu da se film preporuči školama i vrtićima diljem Hrvatske.

Film iz 2004. godine nagrađivan je mnogim inozemnim prestižnim nagradama, a zanimljivo, redatelj Peter Popp koji se specijalizirao za ovu vrst prikazivanja na kupoli, prethodno je režirao filmove za velika platna te surađivao s brojnim poznatim imenima, poput Andy Garcie, Mille Jovovich, Omar Sharifa i mnogim drugim.

Sama radnja filma tematizira spašavanje netaknutog kutka prirode od potencijalne ekološke katastrofe. Naime, tzv. Začaranom grebenu za kojeg narator filma, Zlatko Vicić, ne otkriva u kojim je točno bespućima mora smješten, prijeti opasnost. Ljudska ruka ovaj put u vidu naftnog tankera prijeti uništavanju ekosustava grebena, čiji se simpatični stanovnici odlučno bore za njegov spas. Priču dodatno zapliće i erupcija vulkana, a kao jedini spas nazire se tzv.disanje oceana, omogućeno mjesečevim utjecajem na plimu i oseku.

Glavni akteri su ribe Mali i Jack. Malomu je duh i glas podario glumac GKL-a David Petrović. Mali je luckast, sulud, fali mu jedna peraja pa ne zna što je lijevo-desno, gore-dole-kaže Petrović. Zadovoljan suradnjom, istaknuo je kako bi vrlo rado ovo svoje prvo iskustvo na sinkroniziranju filma ponovio. Najviše je surađivao s svojim „ribljim kolegom“ iz crtića, Vedranom Komeričkim. Ja, za razliku od većine, nisam morao mijenjati svoj glas, jer je Olja, kad nas je birao za uloge, htio baš moj glas-naglasio je Komerički koji igra Jacka u crtiću. Njegov lik je, kako kaže, samozatajan, romantičan, zaljubljen, pošten. Iako nije naročito samouvjeren, zbog odgovornosti prema Malom, Jack se transformira u pravog junaka.

Zlatko Vicić, narator i morski pas u filmu, naglasio je kako ovakav način rada ima puno sličnosti s lutkarstvom. U kazalištu lutkar mora pomicati lutku i istovremeno je sinkronizirati, što nije toliko različito od filmske sinkronizacije. Alex Đaković napomenuo je kako je uobičajena praksa u svijetu animiranog filma da se likovi rade prema već izabranim glumcima, dok su se oni ovdje morali prilagoditi već postavljenoj strukturi.

Na filmu su sudjelovali i Karin Frohlich te Dina Đuka kao i Marko Tolja koji je otpjevao završnu pjesmu. Predstavnici studija Maraton gdje se hrvatska inačica Kaluoka’hine kovala, nisu bili nazočni na današnjem predstavljanju filma, ali dojam je kako je suradnja svih involviranih bila više nego uspješna. Svi koji dođu pogledati Začarani greben mogu očekivati pola sata zabave, a projekcija na kupoli specijalan je doživljaj  koji se naprosto mora iskusiti. Film će se prikazivati utorkom, srijedom i četvrtkom u 19 i 30 sati,  te subotom u 11 sati u sklopu matineje za najmlađe.  Detaljnije informacije mogu se pronaći na www.astronomski-centar-rijeka.hr

Maša Delić

Komentari