Film “Import” Bosanke Ene Sendijarević nizozemski je kandidat za Oskara

38
Ene-Sendijarević

Amsterdamska redateljica bosansko-hercegovačkog porijekla, rođena u Bugojnu 1987. godine, izbjegla je u malo nizozemsko selo pa su sjećanja na početke postojanja, daleko od rodne grude, postala kratkometražni film “Import”.

Ostvarenje je bilo nizozemski kandidat za „Oskara“, najveće priznanje sedme umjetnosti koje se dodjeljuje u Los Angelesu.

Prikazano je i na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu, u programu “Petnaestorica redatelja”. Ena Sednijarević je prije prvog dugometražnog ostvarenja, snimila još tri kratka.

Na tek zaavršenom Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu uručena joj je specijalna nagrada žirija “Tiger Competition”, u sastavu Alfredo Jear, Daniela Michel, Susanna Nicciarelli, Katriel Sehory i Pimpaka Towira. 

Film”Take me somewhere nice” priča je o Almi, mladoj djevojci sa zapada Europe, koja na poseban način otkriva svoje porijeklo iz Bosne i Hercegovine.

Međunarodna suradnja

Devedesetminutno ostvarenje producirali su amsterdamski “Pumpkin film” i Amra Baksic Camo. Priznanje je kompletirano svotom od 10 000 američkih dolara, kao potpora budućem redateljičinom projektu.

“Zlatnog Tigra” dobila je Kineskinja Zhu Shengze zahvaljujući ostvarenju “Present.Perfect”. Radi se o eksperimentalnom filmu, znalačkoj montaži slika “live stream” na kineskom Youtubeu. Priznanje “Bright Future” je otišlo u ruke Japanke Aye Koretzky za rekonstrukciju jednogodišnjeg putovanja po svijetu, njezinog oca Jiroa, pod  nazivom “Around The World When You Were My Age”.

Ovogodišnje 48. izdanje IFFR primilo je više od 100 000  posjetitelja.

Džana Mujadžić

Komentari