Festival u Cannesu: Zombiji i elegantne oprave

12

Sedamdeset i drugo izdanje Međunarodnog Filmskog Festivala u Cannesu je otvoreno uz prisustvo brojnih zvijezda, elegentnih oprava, a najavljuje i zanimljiva, vrijedna ostvarenja. Fantastika se vraća uz mnogo buke, zombiji su se uspeli slavnim stubama Palace Festivala, dok se John Carpenter vozio u kočiji!
Fantazija na otvorenju, najprije zahvaljujući voditelju ceremonije, glumcu i komičaru Edouardu Baeru.

Pedro Almodovar sa pravom isčekuje svoju Palmu, koju godinama nastoji ponijeti u Madrid.  Stallone još uvijek pokazuje svoju građu i rezultate neumornog vježbanja, a Pitt i Di Caprio izigravaju dandyje, uprkos godinama!
Quentin Tarantino je službeni predstavnik Hollywooda, a francuska delegacija mirise na nostalgiju, jer će 85-godišnji Delon, veoma kritiziran na društvenim mrežama, skoro
dobiti počasnu Palmu za cjelokupnu karijeru. Glumcu prijete i američke feministkinje!

Isabelle Huppert, galska zvijezda mađarskih korijena, govori samo engleski, a nitko ne zna zašto. Mnogi nisu zadovoljni jer Netflix ove godine nije pozvan, pa je Francuska optužena za kočenje napretka. Žiri koji se stalno grli i ljubi, prednjače Bilal i predsjednik
Inarritu koji se bez prestanka pridržavaju ženskog dijela društva, sprema se
na povlačenje i tajanstvenost.
Večeras se otvara i program “Petnaestorica redatelja” sa galskim filmom “Jadnici” Ladja Ly čija su tema “policijske nepravilnosti u kompliciranom i naslinom pariškom predgrađu Saint Denis”. Očito je vrijeme za uozbiljiti se!

Džana Mujadžić

Komentari