Festival tolerancije

144


Inocente
Festival tolerancije, 1. Festival židovskog filma u Rijeci, održat će se od 7. do 9. lipnja u Art-kinu Croatia. Dvostruki oskarovac Branko Lustig svečano će otvoriti Festival u petak, 7. lipnja u 19 sati kada je na repertoaru Art-kina drama Gorana Paskaljevića Kad svane dan.

Ulogu profesora glazbe Miše Brankova tumači Mustafa Nadarević dok glazbu potpisuje Vlatko Stefanovski. Uz brojne druge nagrade i festivalska gostovanja, film je ove godine nagrađen i na međunarodnom filmskom festivalu u Palm Springsu.

Prvi dan festivala, u petak, 7. lipnja s početkom u 12 sati održat će se Edukacijsko jutro s Brankom Lustigom koje namijenjeno 7. i 8. razredima riječkih osnovnih škola. U sklopu edukacijskog programa prikazuje se nagrađivani film Nadarena djeca kojeg je nagradila i zagrebačka publika 7. Festivala židovskog filma.


Simon i Hrastovi
Uz brojne druge filmske naslove posebno se ističe i film Inocente koji prati život Inocente Izucar iz San Diega, latino tinejdžerice bez doma. S njezinom se pričom upoznajemo u trenutku kada ona spoznaje kako je njezin život na prekretnici te kada po prvi puta odlučuje preuzeti kontrolu nad vlastitom sudbinom. Inocente je ove godine nagrađen Oscarom za najbolji kratki dokumentarni film, a redateljskom dvojcu Sean Fine i Andrea Nix ovo je druga nominacija za istu nagradu. Arizona International Film Festival, Heartland Film Festival, San Antonio Film Festival samo su još neki od festivala koji su prepoznali i nagradili ovaj dokumentarni film.

Simon i hrastovi, prema istoimenom švedskom bestseleru Marianne Fredriksson, zarazna je priča o Simonu, koji odrasta u radničkoj obitelji punoj ljubavi u predgrađu Gothenburga, no uvijek se osjećajući kao da tamo ne pripada. Intelektualno nadaren, tvrdoglavo ustraje u obrazovanju uobičajeno rezerviranom za mladiće višega sloja, na razočaranje svojih roditelja koji strahuju kako će postati uobražen. Simon i hrastovi su nominirani u 13 kategorija za švedsku nacionalnu filmsku nagradu Guldbagge, a nagrađeni su sporedni glumac (Jan Josef Liefers) i glumica (Cecilia Nilsson).

Vani u mraku
Zabranjena ljubav palestinskog studenta Nimera koji sanja o boljem životu u inozemstvu i Roya, izraelskog odvjetnika, suočava ih sa surovom realnošću palestinskoga i izraelskoga društva koje ih odbacuje. Romantična drama Vani u mraku, uz brojne druge nagrade, osvojila je i dvije nagrade publike (Miami Gay and Lesbian Film Festival i Torino International Gay & Lesbian Film Festival).

Festival tolerancije u Rijeku, u sklopu programa igranih filmova, donosi i dramu Present Continuous, svojevrsni suvremeni prikaz izraelske obitelji, austrijsku nagrađivanu dramu Tvoja ljepota ne vrijedi ništa o problemima 12-godišnjaka koji je napola Turčin i Kurd, a teško se snalazi u jednoj njemačkoj školi te francusku dramu Vrijeme tišine koja prati Manuela koji se odlučuje na šutnju kako bi pokušao prevladati sve strahote koje mu je život donio.

Program dokumentarnog filma pokriva široki spektar tema kroz 10 odabranih filmskih naslova. Dokumentarni film Ljudi na koje se ne računa priča malo poznatu priču Roma, koji su dugo bili istodobno romantizirani i omraženi u popularnoj kulturi, politici i umjetnosti. Posljedice uključenosti velikog dijela austrijske populacije u nacistički eksterminacijski stroj vidljive su i danas, a film Nazovi me Židovom postavlja mnoga pitanja koja kroz mozaik intervjua pokušava odgovoriti kroz složene poveznice između prošlosti i sadašnjosti. U kraćem formatu dokumentarnih filmova na programu Art-kina naći će se i Bijeg iz lavlje jazbine, Kroz ušicu igle: Umjetnost Esther Nisenthal Krinitz, Obilježeni, Ponedjeljkom kod Racinea, Prognani: Priče o domu za samopomoć, Sačuvati obraz.

Ulaz je slobodan na program u cijelosti.

Komentari