Festival održivosti nastavlja se u Parku Vladimira Nazora

26

U subotu, 19. rujna 2020.g. u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture održat će drugi dan Festivala održivosti, namijenjen onima koji vole prirodu i teže ka jednostavnom i kvalitetnom životu, u organizaciji Tranzicijske inicijative Rijeka.

Festival održivosti publiku očekuje od 10 do 19 sati u Parku Vladimira Nazora, u centru Rijeke, a program sastoji od radionica, cooking showa, predavanja, obilaska botaničkog vrta, programa za djecu, ugostiteljske ponude i glazbenih nastupa.

Sav je program besplatan za sve posjetitelje, a radionicama se zainteresirani mogu priključiti samim dolaskom u park te prijavom na info-štandu na ulazu. Kako bi se stvaralo što manje otpada preporuka je donijeti svoj pribor za jelo i piće.

Od 10 do 12 sati sve posjetitelje očekuje tzv. cooking show tj. prezentacijska radionica Samoniklo jestivo bilje našeg kraja. Voditelj radionice Stipe Krištić objasnit će kako prepoznati, ubrati a zatim i skuhati nekoliko ukusnih jela od samoniklog jestivog bilja. Nakon kuhanja slijedi degustacija.

U 10 sati održava se i teorijska i praktična radionica izrade zida od bala slame, umješavanja žbuke od zemlje i žbukanje zida, pod nazivom Prirodno graditeljstvo, a održat će ju Goran Brumnić Mex, jedan od edukatora Akademije prirodnog graditeljstva i vrsni poznavatelj gradnje prirodnim materijalima. Radionica traje do 16:00 sati, uz pauzu za ručak.

U 11 sati Hrvoje Novosel, edukator biodinamičnog uzgoja i veliki zaljubljenik u zemlju, ispričat će i pokazati kako surađivati s prirodom da bismo od nje dobili hranu koja liječi na radionici koja će trajati do 12.30 sati, pod nazivom Vrtlarenje u harmoniji s prirodom.

Kako očuvati sjeme starih sorti moći će se saznati od Rudolfa Pereglina, na radionici koja će trajati od 12.30 do 14 sati.

Od 14 do 15 sati slijedi radionica Korak po korak do zdravog kruha, pod vodstvom Snježane Janković. U malim grupama po 10 ljudi radit će se jednostavni raženi kruh od samo tri sastojka: brašna, vode i kvasca. Sudionici sve potrebno dobivaju na radionici, a zamješeno tijesto nose kući i peku ga nakon dizanja tj. fermentacije.

Od 15 do 16 sati slijedi radionica Mudrost biljaka pod vodstvom Marte Blažević, o bilju, njegovoj važnosti i raznolikosti s naglaskom na ljekovito i samoniklo jestivo bilje. Usto, zainteresirane očekuje demonstracija i degustacija prirodnih pripravaka od bilja (kreme, tinkture, melemi). Zainteresirani će saznati kako se rade tinkture u ljekovite svrhe, čajne mješavine, gotove tinkture i macerati te kreme za ruke i lice.

Od 16 do 18 sati o Kompostiranju na kućnom pragu, radionicu će održati Cvijeta Biščević.
Radi se o teorijskoj i praktičnoj radionici na kojoj će se moći saznati kako oponašajući prirodu možemo zbrinuti kuhinjske otpatke na licu mjesta, bilo u vrtu, stanu ili na balkonu. Osim kompostiranja, polaznici će se upoznati i s drugim metodama biološke obrade organskog otpada kao što su fermentacija i biodigestija i dobiti odgovor na pitnje kako kompostirati kuhanu hranu.

Sve posjetitelje od 10 do 18 sati očekuje i cjelodnevni program Zero Waste, pod vodstvom Radmile Rakas iz KD-a Čistoća, ekološke aktivistice i pobornice “Zero Waste” pokreta.
Na štandu Zero Waste ili po naški “koncept života s manje smeća” bit će raznoliki programi za odrasle i djecu: od 10 do 12 sati održat će se radionica Izrada torbi od starih majica (gdje posjetitelji moraju ponijeti svoje majice od kojih će izraditi torbe) kao i upoznavanje s idejom spore mode i oporabe tekstila. Od 12 do 13 sati slijedi radionica Izrada lutkica od kukuruzovine, a od 16 do 18 sati Kviz o plastici.

Program za djecu uz izviđače, obilasci botaničkog vrta, predavanje i glazbeni program

Tijekom subote, od 10 do 18 sati održavat će se i program za djecu Igra u prirodi s prirodom, pod vodstvom Odreda izviđača “Primorje” Rijeka.

Između 11 i 16 sati svi zainteresirani moći će i u šetnju Botaničkim vrtom Prirodoslovnog muzeja Rijeka, a kako bi doživljaj bio što bolji kroz vrt će voditi ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Željka Modrić Surina.

Uz radionički program Festivala održivosti, u subotu će od 12.30 sati zainteresirani moći prisustvovati i predavanju Što su Grupe solidarne razmjene. Kako one funkcioniraju, koju dobrobit nose i kako im se priključiti, ispričat će Irena Kukurin Barić, organizator volonter Sajma prirodno uzgojene hrane Zeleni Kastav.

Za vrijeme trajanja festivala, od 10 do 18 sati, svima će biti dostupna i ugostiteljska ponuda Chefa Željka koji će pripremati slasne vege obroke, a za dobro raspoloženje pobrinut će se i glazbeni program: u 12 sati u Parku Vladimira Nazora, nastupa zbor VINS, a u 18 sati Zelenìlo ansambl tj. Marko Žele band.

Festival održivosti provodi Tranzicijska inicijativa Rijeka, a realizira se uz potporu sudioničkog programa Civilne inicijative Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze virusom COVID-19. Radi zaštite općeg zdravlja, svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski, dok će se na ulazu posjetiteljima mjeriti temperatura i provoditi preporučena evidencija posjetitelja.

Komentari