Festival kave u Opatiji

673

Sve one koji ne mogu zamisliti početak dana bez ispijanja prve jutarnje šalice kave razveselit će vijest kako Opatija krajem ožujka ugošćuje Festival kave.  Zadnji vikend u ožujku posvećen je kavi i svim njenim inačicama, a paralelno s festivalom, odvijat će se i šesto Natjecanje barista Hrvatske.

Izvor užitka, ritual, ili sredstvo za razbuđivanje, ovaj crni napitak od davnina je predmet želje mnogih kavoljubaca. Capuccino, machiatto, turska ili espresso, bijela, ledena, irska kava…svatko ima svoju omiljenu varijaciju kave, a u Opatiji će se moći kušati i neki nesvakodnevni specijaliteti od kave.

Kao i ranijih godina, tijekom već tradicionalnoga Festivala kave ovaj će napitak biti top tema opatijskih hotela, restorana, kavana i barova. Nuditi će se svim zainteresiranim kavoljupcima po simboličnoj cijeni. Uz replike „carske kave“, „Mozartove kave“ i drugih aromatičnih kombinacija kave spravljene po novim i starim recepturama, posjetiteljima će se nuditi i brojne delikatese s aromom kave.

Umjetničku dimenziju festivalu dati će nekoliko izložba na temu kave. Tako će se moći razgledati izložba „Mlincem oko svijeta“ iz privatne zbirke autorice Vande Pošćić, u kavani Imperial fotoaparatom su uhvaćene poznate osobe tokom ispijanja kave u stalnom postavu „Poznati na kavi“, a u kavanama Grand i Wagner bit će upriličena izložba Franckovih tradicionalnih jubilarnih proizvoda. Zadnji dan festivala, u nedjelju 1.travnja, ispijanje kave i uživanje u slasticama koje uz nju idu, uljepšat će i nastup Maria Šimunovića i Sabrine Habiri koji su za tu prigodu pripremili talijanske kancone i pop pjesme.

Svečano otvaranje festivala zakazano je za petak, 30. ožujka u 13 sati u dvorani Gorovo, a natjecanje barista odvijati će se Zlatnoj dvorani hotela Imperijal. Natjecatelji će imati težak zadatak. U 15 minuta morat će spraviti po četiri espressa, četiri capuccina s i bez latte-arta te  četiri pića s potpisom, odnosno koktela na bazi kave po vlastitoj recepturi.

Početak proljeća simbolizira buđenje prirode, stoga ne možemo zamisliti bolju uvertiru i ulazak u travanj od razbuđivanja vrhunskom kavom u Opatiji. Tko zna, možda onim sretnima, kavu posluži upravo najbolji barist Hrvatske.

Komentari