Fantastic Zagreb film festival

157

Zagreb, 8. svibnja, 2012. –  Nakon prošlogodišnjeg nultog izdanja, ovogodišnje, prvo izdanje Fantastic Zagreb Film Festivala održat će se od 29. lipnja do 06. srpnja na atraktivnim otvorenim gradskim lokacijama, na Tuškancu i u kinu Europa. Prvo izdanje Fantastic Zagreb Film Festivala najavljeno je izlaskom prve epizode stripa Fantastic Zagreb,  mladog i izuzetno talentiranog ilustratora Ivana Gatarića, te subotnjim tulumom u VIP Clubu na kojem su zaljubljenici u film, fantastiku i strip imali priliku i uživo upoznati Nevidljivog čovjeka. Tematika stripa koji će prije početka festivala izaći u tri nastavka u Like! magazinu, usko je povezana uz koncept i profil festivala. Junak stripa je Nevidljivi čovjek, ujedno i zaštitno lice festivala, a radnja stripa odvija se u paralelnom Zagrebu – Zagrebu iz jedne druge, retro futurističke dimenzije, s okusom noira, steampunka i fantastičnih elemenata, čije će čudnovate situacije i neobične slučajeve otkrivati misteriozni nevidljivi čovjek na prepoznatljivim, a opet začudnim i drugačijim zagrebačkim ulicama.

Osim u magazinu Like! strip Fantastic Zagreb već sada možete čitati na zagrebačkim fasadama i ulicama kojima se kreće naš junak, kao i na Facebook stranici te internet stranici Fantastic Zagreba (www.fantastic-zagreb.com). Strip je projekt Fantastic Zagreb tima, a uz Ivana Gatarića kao crtača, tu je i scenarist Tonči Klarić, copywriter i fanatični ljubitelj stripa, filma i posebno azijske kinematografije. Ivan Gatarić crta od kad zna za sebe razvijajući svoj stil od “concept arta” i “comic arta” do realizama. Nevidljivi čovjek samo je jedan u nizu njegovih radova, a kako je i sam rekao: “Svaki novi rad, prije nego stavim olovku na papir, vidim kao izazov i kao stepenicu više”.

“Strip se odlično uklapa u koncept Fantastic Zagreb film festivala. Strip kao forma i fantastika kao žanr imaju dugu zajedničku tradiciju, a kada ih spojimo, dobivamo kombinaciju koja ljubitelje spomenutih umjetničkih i žanrovskih okvira posebno oduševljava“, izjavio je Stjepan Hundić, direktor i suosnivač festivala. “Potaknuti kvalitetom i tradicijom stripa u Hrvatskoj od 1935. do danas, odlučili smo podržati i poticati ovu vrstu umjetničkog stvaralaštva kao što i filmskim festivalom želimo približiti vrhunske filmove fantastike i srodnih žanrova kao i žanrovske arthouse, asian, anima i srodne naslove svjetske produkcije koji inače zaobilaze domaća kina“, dodao je Stjepan. “Osim bogate filmske ponude, najavljujemo i pregršt zabave”, dodaje direktorica i suosnivačica Fantastic Zagreba Mirjana Mia Pećina i nastavlja: “A za ovu prigodu, legendarni zagrebački Ham Ham, za vrijeme trajanja festivala, bit će pretvoren u Fan Fan Lounge Club, mjesto ludih večernjih tuluma i dnevnog chill outa tj. festivalski meeting point filmofila, filmaša, novinara, gostiju, publike i svih ljubitelja Fantastic Zagreba i fantastičnih filmova!”

“Pozivamo sve ljubitelje umjetnosti, filma, stripa, druženja i dobre zabave da dođu na Fantastic Zagreb Film Festival. U ovogodišnjem izdanju Festival će ponovno ponuditi vrhunski program uz filmove i goste iz cijelog svijeta, panel diskusije te popratne programe kao što su koncerti, radionice i susreti s filmskim autorima“, rekao nam je Vanja Vascarac, kodirektor programa.

Komentari