EX Oriente Film + Refineri 2013

50

Pojačana je riječkom inicijativom za razvoj hibridnog filma, projektom „Refineri“ radionicu za razvoj autorskog hibridnog filma namijenjenu filmskim profesionalcima, koja je dijelom otvorena i prema javnosti.

„Refineri“ je inicijativa Udruge Ukus (dokumentarni filmovi „Kamo?“, „Marijine“, „Zimsko čudo“) koja je ovom prilikom nadovezana na poznatu međunarodnu radionicu Ex Oriente Film posvećenu razvoju i financiranju dokumentarnog filma s područja središnje i istočne Europe.

Radionica za filmske profesionalce u okviru Ex Oriente Filma po prvi će se put održati u Hrvatskoj te će i onima koji nisu njeni polaznici a bave se filmom, profesionalno ili amaterski, omogućiti da kroz dio programa otvorenog za javnost – projekcije, predavanja, master class i izložbu – uče i druže se s ključnim osobama europskih filmskih organizacija i festivala.
Uz odabranih 14 dokumentarnih projekata koji će se tijekom cijele godine razvijati kroz seriju Ex Oriente Film radionica, kroz javni poziv su – za radionicu „Refineri“ – odabrana i četiri projekta hibridnih i neautoriziranih filmskih formi, među kojima i jedan riječkog redatelja Igora Bezinovića.

S autorima tih 18 projekata radit će glavna tutorica radionice u Rijeci, nizozemska konzultantica Marijke Rawie (ExpertDocs), zatim danski producent i voditelj European Documentary Networka Mikael Opstrup te češki redatelj i producent Filip Remunda (Hypermarket Film).

U Rijeku kao predavač dolazi i Martin Schweighofer, među inim i direktor Austrijske komisije za kinematografiju, umjetnički savjetnik ZFF-a i bliski suradnik Michaela Hanekea. Predavanje će držati i jedan od najboljih skandinavskih redatelja, mladi Norvežanin Thomas A Østbye. Stiže i slovački redatelj Peter Kerekeš kojeg pamtimo po dokumentarcu „Cooking History“ prikazanome i u Art-kinu Croatia, zatim hrvatska Nizozemka Rada Šešić, među ostalim i selektorica Sarajevo Film Festivala, potom talijanski producent Georg Tschurtschenthaler te projekt menadžerica kopenhaškog festivala CPH:DOX Patricia Drati Ronde. Među predavačima je i ravnatelj Muzeja za modernu i suvremenu umjetnost u Rijeci Slaven Tolj, zatim nagrađivani producent Siniša Juričić iz Nukleus Filma, producentica zagrebačkog Restarta Vanja Jambrović te redatelj i producent iste kuće Nebojša Slijepčević. Sve će njih u Rijeci ugostiti bračni i umjetnički par Aleš Suk i Željka Suková koji stoje iza inicijative „Refineri“.

Nakon riječke radionice, sljedeća Ex Oriente radionica bit će održana na međunarodnom filmskom festivalu u Jihlavi, a završno predstavljanje projekata na East European Forumu u Pragu.

Program „Refineri“ održava se uz potporu Europskog programa MEDIA, HAVC-a, te Odjela za kulturu Grada Rijeke.
Programi se održavaju u HKD-u na Sušaku, Malom salonu, Vijećnici Grada Rijeke, brodu „Galeb“ i Morski Prasac Beach Baru.

Predavanja se održavanju na engleskom jeziku a filmske projekcije imaju engleske titlove.
Ulaz na navedene projekcije i predavanja je slobodan.

Komentari