Eko akcija Novalja 2021. za održivi razvoj podmorja i priobalja Novalje

77

U Novalji se ovog vikenda, 16. i 17. listopada 2021. godine za održava tradicionalna manifestacija Eko akcija Novalja u organizaciji Turističke zajednice Grada Novalja i Ronilačkog kluba Dupin Novalja, koji je ujedno idejni začetnik akcije. Svake godine manifestacija privuče velik broj ronioca iz cijele Hrvatske, koji sudjeluju u akciji čišćenja podmorja novaljskog akvatorija i priobalnog područja, a provode se i zanimljive radionice, predavanja, zabavni program uz bogatu gastronomsku ponudu za sve sudionike i posjetitelje.

Subotnji program započinje u 10 sati akcijom čišćenja podmorja, koja traje do 13 sati. Potom slijedi ručak svih sudionika u 13:30 sati, a program se u 15 sati nastavlja u Kulturni dom Gozdenica u kojem je za djecu organizirana radionica na temu „U čistom moru plivaju zdrave ribice“. Radionicu će održati ribarstvena biologinja mag. ing. agr. Nika Ugrin, koja će upoznati djecu s očuvanjem mora, dobrobitima i nutricionističkim vrijednostima ribe, osobito s onim vrstama riba koje obitavaju na području novaljskog akvatorija. No, ni odrasli neće biti zakinuti. Naime, u 17 sati prof. dr. sc. Jakov Dulčić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split održat će edukativnu radionicu za odrasle na temu „Egzotične ribe u Mediteranu i Jadranu: velika četvorka – postoje li razlozi za zabrinutost?“. Kroz ovu radionicu, svi polaznici će dobiti relevantne informacije o akvakulturnim mogućnostima na ovom području te njihovim potencijalima, minimiziranju štetnih utjecaja uzgoja ribe i plodova mora. Dan će se zaključiti ribarskom feštom na Trgu bazilike uz koncert grupe Bluezy Threesome.

Idućeg dana, u nedjelju, 17. listopada u 12 sati započinje nagradni zaron Lun.

Ovogodišnje izdanje manifestacije Eko Novalja usmjereno je na promociju novaljskog područja kao tradicionalnog ribarskog kraja te na poticanje suradnje ribarskog i turističkog sektora što uvelike utječe na daljnji razvoj Novalje kao održive turističke destinacije.

Turistička zajednica Grada Novalje u rujnu 2020. godine prijavila je projekt EKO AKCIJA NOVALJA 2021 na FLAG natječaj za dodjelu potpore za provedbu operacija u okviru mjere Ulaganje u održivi razvoj ribarstvenog područja iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu LAGUR-a Tramuntana. Krajem godine doneseni su i rezultati natječaja u kojem je odobrena potpora za održavanje Eko akcije Novalja u iznosu od 125.000,00 kuna.

Tijekom Eko akcije čišćenja podmorja želi se ukazati na značaj ribarske i pomorske baštine te promicati održivi razvoj, jačati svijest i poduprijeti prilagodbu klimatskim i okolišnim promjenama.

L.B.

Komentari