Druženje u riječkoj Terri povodom Svjetskog dana AIDS-a

17

Svjetski dan AIDS-a koji se obilježava 1. prosinca, riječka Udruga Terra zajedno sa svojim korisnicima tradicionalno obilježava druženjem uz prigodni nagradni kviz o AIDS-u i ostalim spolno prenosivim bolestima.

Ove će nam se godine na druženju pridružiti i studenti na međunarodnoj razmjeni u sklopu Erazmusa koji od 19. studenog do 3. prosinca obilježavaju Dane socijalne inkluzije.

Uz podršku Grada Rijeke, Udruga Terra već 18 godina provodi program „Smanjenja štete“, kojem je cilj prevencija i suzbijanje širenja hepatitisa, AIDS-a i drugih spolno prenosivih bolesti. U sklopu toga pokrenut je program dijeljenja kondoma, čistih šprica i igala (needle exchange) te osnovan prvi Drop-in centar za ovisnike. U dnevnom Drop-in centru ovisnici mogu boraviti i razgovarati s djelatnicima Udruge o rizicima i zdravstvenim problemima vezanim uz ovisnost (hepatitis B i C, AIDS, druge spolno prenosive bolesti, apstinencijska kriza, apscesi, sklerotične vene), ali i osobnim problemima, od obiteljskih do onih povezanih sa zakonom i zapošljavanjem.

Uz čisti pribor, dijele se i informativni i edukacijski materijali, posebno izrađeni za intravenozne ovisnike. Jednom mjesečno organiziraju se predavanja o hepatitisu, AIDS-u i ostalim spolno prenosivim bolestima, načinima prijenosa, s posebnim naglaskom na rizike vezane uz intravenozno korištenje droga te edukacija o stalnoj upotrebi kondoma.

Zainteresirani građani moći će upoznati Terrine djelatnike, volontere i korisnike te saznati više o radu drop in centra i mogućnostima sudjelovanja u njegovim  aktivnostima.

Želja im je senzibilizirati javnost za problematiku humanog pristupa pomoći ljudima s problemom ovisnosti o drogama u Rijeci, uputiti šire građanstvo u mogućnosti uključivanja u volonterske aktivnosti u Udruzi Terra  te na taj način obilježiti Svjetski dan AIDS-a.

 

Komentari