Riječ je o dvodnevnoj manifestaciji koja se odvija drugu godinu zaredom, a čine je popratna događanja i biciklistička utrka kroz šumu Lužina, ”XC Kastav Grand Finale”. Cilj ove manifestacije je intenziviranje svijesti građana o važnosti cikloturizma, poticanje razvoja biciklističkih staza i popratne infrastrukture na ovim područjima, kvalitetna promocija aktivnog odmora, te podizanje svijesti građana o dobrobitima biciklizma i njegovom pozitivnom utjecaju na zdravlje.

Prvoga dana,  u subotu 25. ožujka predviđeno je predstavljanje sponzora na Crekvini (u slučaju kiše u Gradskoj loži), te su organizatori za sve zainteresirane aktere, ljubitelje bicikala i istoimenog sporta pripremili testiranje vrhunskih modela bicikala i natjecanje u digitalnoj fotografiji, čiji će najbolji radovi biti nagrađeni sponzorskim paketima.

Drugoga dana, u nedjelju 26. ožujka na rasporedu je biciklistička utrka ”XC Kastav Grand Finale”. Start utrke kretat će od donjeg ulaza (Brnini) u kastavsku šumu Lužina, preko napuštenog grada ”Laze” te natrag prema ishodištu odnosno cilju utrke. Utrka organizirana za najmlađe nešto je kraća i počinje u 12,00 sati, dok je za odrasle natjecatelje početak utrke previđen u 12,30 sati. ”Race office” to jest pult za prijave natjecatelja moći će se pronaći u Gradskoj loži i bit će otvoren od 11,00 sati kako bi se svi sudionici mogli na vrijeme prijaviti.