Dolazi nam kratki i žestoki Riječki karneval

Ubrzo nakon skidanja blagdanskih ukrasa iz centra grada, zamjena im dolazi u obliku karnevalskih trakica i zastava koje najavljuju ono peto godišnje doba koje samo Rijeka ima – Riječki karneval.

872

Ovogodišnje karnevalsko razdoblje koje tradicionalno počinje podizanjem Pusta 17. siječnja na Antonju i završava 10. veljače na Pepelnicu, daje nam tek malo više od tri tjedna da “odradimo“ najluđe zabave u godini. Prvo valja izabrati novu Kraljicu Riječkog karnevala, preuzeti ključ Grada i ustanoviti vladavinu maškara. Treba vidjeti dva zasigurno najposebnija sportska događanja – Maškarani auto-rally Pariz-Bakar i Carnival Snowboard Session, isplesati se na brojnim maškaranim tancima i koncertima, posjetiti Maškaranu bajku u Toweru, pojesti kakvu finu (humanitarnu) maneštru ili jotu…, a za kraj doživjeti vrhunac svih ludosti i šlag na torti Riječkog karnevala – Dječju i Međunarodnu karnevalsku povorku. Sve je to najbolje vidjeti uživo, jer nema slike ili snimke koja bi dostojno dočarala svu silinu neobičnosti i zabave koje nas očekuju, i zato – Budi što želiš – dođi na Riječki karneval.

Izbor za novu predstavnicu karnevalske kraljevske loze

Riječki karneval 22. siječnja u Dvorani mladosti ponovno traži svoju novu predstavnicu i dostojnu nastavljačicu kraljevske loze. Nakon već 20 Kraljica Riječkog karnevala koje su, svaka na svoj način, obilježile svoju godinu vladanja, nova će Kraljica ponovno morati brojnoj publici dokazati svoj karnevalski duh, poznavanje običaja, poneku plesno-pjevačku ili sličnu vještinu. Koreografirani nastup s pratećom karnevalskom grupom uvijek je najatraktivniji dio predstavljanja kandidatkinja i često ono što presudi kod odluke kojoj će pripasti kraljevska kruna, “Zlatni plašt“ i slatka odgovornost da godinu dana vlada svojim maškaranim narodom.

I 21. po redu kraljica imat će u tome svesrdnu pomoć Meštra Tonija, koji će istu večer u ime maškara preuzeti ključ Grada od gradonačelnika Rijeke, čime će i najslužbenije započeti Riječki karneval. Program predstavljanja, izbora, ustoličenja i primopredaje bit će prošaran glazbenim i scenskim nastupima i kao i uvijek s puno plesa u čemu sudjeluju karnevalske grupe i sama publika.

Karneval na četiri (ili dva) kotača – Maškarani auto-rally Pariz-Bakar

Dan nakon proglašenja Kraljice Riječkog karnevala, nova predstavnica kraljevske obitelji odmah sjeda za volan! Ona i Meštar Toni bit će na čelu kolone „puknutih oktanaca“ koja i će i ove godine odvoziti svoju poznatu rutu od riječkog Pariza, pa sve do Bakra.

Maškarani auto-rally “Pariz-Bakar” tradicionalna je manifestacija koja se još od 1990. godine neprekidno održava u organizaciji Autokluba “Rijeka“, kao parodija na svjetski poznati rally “Pariz-Dakar“ i od tada je prateća sportska manifestacija Riječkog karnevala. Naš riječki maškarani rally jedinstvena je manifestacija te vrste u svijetu, jer utrku voze motorizirane maškare i svi sudionici – natjecatelji, njihova pratnja i suci moraju biti maskirani, a posebna su priča njihova prigodno dekorirana vozila. Rally 23. siječnja kreće s riječkog Pariza u 10 sati, na Korzu će se pokazati oko 10.30 sati, nakon čega moto-povorka kreće na daljnje izazove prema Kostreni i Bakru.

Zabava i ples? Neizostavni!

Prostor rezerviran samo za najveće koncerte i zabave, Ex port Delta, ponovno je u pogonu za Karneval! Tijekom karnevalskog perioda u zgradi Ex port Delte na Grobničkoj rivi održavat će se Karnevalske zabave sa Zagrebačkom pivovarom uz prigodnu ugostiteljsku ponudu. Karnevalsku pozornicu 23. siječnja otvara Jole, a u subotu 30. siječnja nastupa Prljavo kazalište uz jake domaće snage – riječki Jonathan. U veljači nas u Ex port Delti očekuje još i Carnival DJ Session party uz DJ The Advent te velika završna karnevalska fešta. Ulaznice za koncerte po cijeni od 30,00 kn moći će se kupiti u Dallas Music Shopu i fotokopirnici Dandy u robnoj kući RI te u Ex port Delti na dan koncerta.

Tisuće maškarica zove na Korzo 30. siječnja

Jedno je sigurno – Korzo pripada maškaricama u subotu 30. siječnja! A kako će one točno izgledati, koje su maske osmislili tijekom godine, kakve su koreografije uvježbali i na koju glazbu, neka bude iznenađenje.

Često nadmašujući i svoje puno starije kolege iz “velike“ povorke, mališani iz vrtića i osnovnih škola, svake godine oduševljavaju maštom, svježim idejama i entuzijazmom za karnevalsku tradiciju. Pokret je u 13 sati, stoga dođite na Korzo podržati i uživati u kreacijama malih nasljednika Riječkog karnevala. Za vrijeme povorke, na niz punkova po centru grada bit će organizirano oslikavanje lica, a za sve koji ne mogu taj dan doći do Korza, Dječju karnevalsku povorku moći će pratiti putem direktnog prijenosa na Kanalu Ri ili na mrežnim stranicama Riječkog karnevala.

Komentari