Dođite na predavanje riječkog filozofa Nebojše Zeliča na temu “Jednako slobodni: Liberalizam bez kapitalizma” u sklopu Ljeta u Kružnoj

30

U sklopu programa “Ljeto u Kružnoj”, u utorak, 4. kolovoza s početkom u 20 sati, riječki filozof Nebojša Zelič održat će predavanje “Jednako slobodni: Liberalizam bez kapitalizma”. Bez brige, predavanje je popularno-znanstvenog karaktera i prilagođeno uličnom ambijentu, ljetnim vrućinama i atmosferi godišnjeg odmora, tako da nećete morati puno naprezati moždane vijuge! bit će hladne limunade i još hladnije pive. Ulaz je slobodan, a predavanje će se održati u Kružnoj ulici ispred Omladinskog Kulturnog Centra Palach.

O ČEMU JE RIJEČ?

Liberalizam i kapitalizam u političkoj praksi i nazivima politika izgledaju neodvojivo. U političkoj areni, liberalne vrijednosti kao što su pluralizam, autonomija i individualizam često se shvaćaju ostvarenim upravo u društveno-ekonomskom modelu koji počiva na slobodnom tržištu, privatnom vlasništvu, slobodi ugovora i strogoj odvojenosti državne intervencije u tržišne procese.

Odbacivanjem tog modela koji stvara ogromne socio-ekonomske nejednakosti često se stvara i negativan dojam o vrijednostima na kojima počiva liberalna teorija. Međutim, unutar liberalne teorije postoji snažna tradicija koja na temelju liberalnih vrijednosti odbacuje glavne značajke kapitalizma: široka vlasnička prava i slobode ugovaranja, podređenost demokratskih politika djelotvornosti tržišta i distribuciju prihoda i bogatstva na tržišnim kriterijima.

Društveno-ekonomsko uređenje koje ta liberalna tradicija opisuje ide dalje od države blagostanja i podrazumijeva snažnije modele redistribucije bogatstva i privatnog vlasništva: demokraciju s privatnim vlasništvom (property-owning democracy) i liberalni socijalizam.

U ovom predavanju raspravljat ćemo o postavkama ove liberalne tradicije i društvenim uređenjima koje nude.

TKO JE PAK NEBOJŠA ZELIČ?

Nebojša Zelič živi i radi u Rijeci. Na Filozofskom fakultetu u Rijeci predaje kolegije vezane uz etiku i filozofiju politike. U užem smislu bavi se teorijom legitimnosti, distributivnom pravednosti i dobrobiti. Uglavnom, pitanjima doborog društva i dobrog života. Ponekad glumi i vozi biciklu. Više o predavanju možete saznati klikom na ovu poveznicu: http://drugo-more.hr/nebojsa-zelic/

Organizator predavanja je Drugo more, a program su podržali: Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel za kulturu. Program je realiziran u okviru programa Refleks. Prostorima Palacha i Filodrammatice upravlja Savez udruga Molekula.

Komentari