Dobar urod, bogata ponuda domaćih proizvoda i slastica dobitni su recept ovogodišnje Marunade

182

Prvi dan Marunade u Dobreću protekao je u sunčanom vremenu u kojem su uživali posjetitelji svih generacija. Ponuda maruna kojeg ove godine ne nedostaje, ponuda autohtonih proizvoda i slastica od maruna te ugostiteljska ponuda uz zanimljive sadržaje svakako je dobitni recept ovogodišnje Marunade.

Sve je u subotu ujutro kada su se okupili brojni sudionici nordijske šetnje stazama maruna. U veseloj povorci sudjelovale su cijele obitelji, djeca vrtićke dobi i oni najstariji. Dvosatnu poučnu šetnju predvodili su domaćin Gordan Filinić i Dalibor Korenić iz KŠR Gorovo iz Opatije. Nakon šetnje, tijekom koje su sudionici doznali puno o marunu i samom Dobreću, hodače je dočekala okrijepa i uživanje u dobrećkoj Marunadi.


Nastavak program uslijedio je zanimljivom radionicom “Upoznaj marun” koju su održali bacc.ing.agr. Patricia Rumac, uzgajivač maruna Franjo Bašan, a moderirala dr.sc. Lorena Bašan članica MO Dobreć. Na radionici se moglo doznati sve o uzgoju, cijepljenju i vrstama maruna. Na radionici se publika mogla uživo uvjeriti u razlike između maruna, kostanja i talijanskog kestena.


Predvečer je u Dobreć pristizao sve veći broj posjetitelja iz raznih krajeva Hrvatske. Na Marunadu je stiglo i mnogo stranih turista. Uživali su u okusima maruna, ugostiteljskoj ponudi i ponudi autohtonih proizvoda lokalnih OPG-ova, a večer je obilježio zabavni program u kojem su brojnu publiku raspjevali i rasplesali Trio Cukar i kafe te popularna klapa Rišpet. Nedjeljni program obilježen je posjetama autohtonim dobrećkim konobama uz degustacije maruna, vina i slastica od maruna te proizvoda domaćih OPG-ova. U posebno osmišljenom programu za najmlađe djeca su uživala u radionicama, zabavnim igrama, u potrazi za blagom. Osobito je oduševljenje izazvalo svečano rezanje i podjela 10 metara duge rolade od maruna. U zabavnom programu u nedjelju su nastupili Klapa Baladur, Škola arumunike Nika Polesa, KUD Zvir Jelenje, a u večernjem terminu Grooversi.

Podsjetimo, manifestacija Marunada Dobreć financirana je u okviru projekta Riviera4Seasons2 iz Programa Interreg V-A Slovenija – Hrvatska kojeg Grad Opatija i Turistička zajednica Opatija realiziraju s partnerima Općinom Piran, Turističkom zajednicom Portorož, Fakultetom turističkih studija – Turistica (Portorož) i Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (Opatija).

 

Komentari