Djeca diljem Hrvatske dolaze na riječki Tobogan – očekuje se preko 50 radionica i 32 javna događanja

12

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture vjeruje da razvoj dječje kreativnosti stvara bolji i ljepši svijet i zato Rijeci donosi dječji festival Tobogan.

Riječ je o velikom dvotjednom besplatnom, zabavnom i kreativnom druženju, koje započinje ove srijede spektakularnim otvorenjem, a  trajat će sve do 10. srpnja. Festival se u okviru projekta Europske prijestolnice kulture više nego uspješno razvija već tri godine.

Ovogodišnji Tobogan veći je no ikad i donosi preko 50 kreativnih radionica i 32 javna događanja na različitim mjestima u Rijeci – ulični spektakl, projekcije filmova, lutkarske i dramske predstave, koncerte, izložbe, šetnje gradom i prirodom, video igre i disko.

Cjelokupni program i spektakl otvorenja Tobogana najavljeni su danas u Rijeci, a poziv na riječki  Tobogan upućen je djeci diljem Hrvatske.

Festival će biti spektakularno otvoren u srijedu, 26. lipnja u 20 sati nastupom “Spark!” bubnjara, britanske organizacije Worldbeaters, na riječkom  Trgu 128. brigade HV-a. Njihov će ritam s koreografijom punom bljeska i boja publiku odvesti preko riječkog Korza do Klobučarićevog trga, a ondje u 21 sat nastupaju svjetleće ptice “Birdmen”, nizozemskog Close – Act Teatra, koje će  djecu, roditelje, bake, djedove i sve posjetitelje uvesti u svoj svijet mašte. Osim toga, publika će se naći oči u oči s neobičnim, radoznalim stvorenjima zvanim “i-Puppets”, iste nizozemske skupine izvođača specijalizirane za interaktivne ulične spektakle. Na trgu će se istovremeno održavati radionica “Superjunak” pod vodstvom ArtMašine, gdje će riječki kreativci spretnih ruku pomoći najmlađima, ali i svima koji to žele, u pretvaranju u superjunake.  U sklopu otvorenja na trgu će biti i glazbe, performansa te videomapping na pročelju Osnovne škole Nikola Tesla.

Bit će to čarobna riječka ljetna večer, razigrana i magična, koja će dati odličan uvod u ono što male Riječane, njihove obitelji i riječke goste čeka u nadolazeća 2 tjedna na dječjem festivalu Tobogan.

Tobogan oslikava usmjerenje i želju da se projektom Europske prijestolnice kulture u Rijeci kreiraju i trajno vrijedne manifestacije koje će živjeti i nakon 2020.  Zamišljen je kao događanje koje potiče djecu i roditelje na druženje i dijeljenje, upoznavanja i susrete, stjecanje novih prijateljstava i magične trenutke koji se pamte za čitav život. Ujedno Tobogan oslikava i mnoge aktivnosti koje će biti smještene u riječku Dječju kuću, prvu Dječju kuću u Hrvatskoj, koja se, također u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, gradi u bivšem industrijskom kompleksu Benčić, budućem riječkom art-kvartu.

 

Komentari