Dirty Martini u Zagrebu

104

Zovu je blještavom kumom međunarodne burleskne scene, obožavaju je i kolegice iz branše, i fanovi diljem svijeta. Dirty Martini jedna je od najvećih zvijezda burleske. Vlastitim stilom brani ljepotu stvarnih žena iz susjedstva koje se nužno ne uklapaju u standarde kakve plasiraju modni časopisi.

Karl Lagerfeld jedan je od modnih dizajnera koji je zbog svojih kontroverznih stavova često završavao na naslovnicama. Njemački trendseter otvoreno preferira mršave modele. „Nitko ne želi vidjeti zaobljene žene“, znao je reći. „Imate debele majke koje sa svojim vrećicama čipsa sjede ispred televizora i govore da su mršavi modeli ružni.“ Njemački dizajner nedavno je ponovno podigao prašinu nazvavši popularnu pjevačicu Adele „predebelom“, zapetljavši se potom u niz neuvjerljivih isprika.

Modna kuća Chanel često je morala opravdavati ekscesnu retoriku svojeg kreativnog direktora. Stoga zasigurno nije slučajnost da je Dirty Martini, za editorijal u posebnom izdanju V magazinea (size-issue), fotografirao upravo Lagerfeld. Snimanje je održano u pariškom sjedištu Chanela, a voluminozna zvijezda nosi Lagerfeldov asesoar i Chanelove kamelija-broševe kao pokrivala za bujne grudi. Valjda kako bi se dokazalo da se osnivačica Chanela ne okreće u grobu, Martini pozira pokraj Coco-dublerice, glumice Jane Schmitt. „Ikonoklastica susreće klasnu ikonu“, rekao je tom prilikom Lagerfeld. Upitana zašto je pristala pozirati za V, burleskna zvijezda rekla je: „Pomislila sam, zašto ne? Zašto dizajneri ne mogu stvarati modu koja oponaša arhitekturu bokova i prsa, i onda birati modele koji ju mogu nositi savršeno?“

Dirti Martini, stvarnim imenom Linda Marraccini, odrastala je u New Jerseyju i oduvijek voljela ples. Njezina mama tvrdi da je već iz maternice izišla u pozi arabeske. Ali nikad nije izgledala kao mala balerina. Učitelji su joj govorili da nužno mora smršavjeti; ako želi biti uspješna plesačica, mora težiti45 kilograma, govorili su. U burlesku ju je privuklo upravo slavljenje svih tjelesnih tipova, i tako nastupa od 1995. godine. „Shvatila sam da ne želim da moja stvarnost bude ispunjena mržnjom sebe same, i nisam to željela ni za jednu drugu ženu“, kaže Martini.

Nositeljica titule Miss Exotic World iz 2004. jasno razlučuje burleskne predstave od striptiz klubova. Ističe britki humor takvih predstava, glamur i dosjetke koje nose. „Mi, žene, smo te koje pojašnjavamo svoja stajališta i ideje vrlo mješovitoj publici. Striptiz je usluga. A mi nismo u uslužnoj industriji“, kaže Martini.

Za događaj vlada izniman interes i posljednje raspoložive ulaznice mogu se kupiti u Dancing Bearu (Gundulićeva 7), Octopus piercing studiju (Gundulićeva 37) ili putem stranice www.cirkus.hr.

Komentari