Deset činjenica o Oscaru

144

1) Prva svečanost dodjele nagrade Oscar održana je u Hollywood Roosvelt hotelu 16. svibnja 1929. godine. U povijest su se kao prvi dobitnici upisali glumica Janet Gaynor kao najbolja ženska uloga, Frank Borzage za najbolju režiju drame “7th Heaven” te Lewis Milestone za najbolju režiju komedije “Two Arabian Knights”. Naime, to je bio prvi i posljednji put da se nagrada za najboljlu režiju dijelila posebno za komediju i dramu.

2) Najmlađa nagrađena glumica jest Tatuum O’Neal kojoj je 1974. pošlo za rukom osvojiti priznanje za najbolju žensku sporednu ulogu u filmu „Paper Moon“. Tada je imala deset godina.

3) Zlatni kipić koji simbolizira jedno od najvećih priznanjau svijetu filma, teži oko 3 kilograma, a  visok je 34 centimetara.

4) Ime Oscar također ima svoju priču. Knjižničarka filmske Akademije Margaret Herrick je vidjevši nagradne statue 1931.godine izjavila kako nalikuju njenom ujaku Oskaru. Ujakovo puno ime bilo je Oscar Pierce, a ostalo je povijest.

5) Tri filma od kojih je svaki osvojio 11 Oscara u različitim kategorijama na pojedinačnim dodjelama nagrade jesu Gospodar prstenova: Povratak kralja (2003.), Titanic (1997.) i Ben Hur (1959.)

6) Marlon Brando i Robert de Niro su oboje glumili mafijaškog bossa Vita Corleone-a. Brando je za svoju interpretaciju u Kumu 1974.godine nagrađen Oscarom, dok je De Niro za isti lik u Kumu II također dobio zlatni kipić. Jedini je to primjer dvoje glumaca koji su za istu ulogu u dva različita filma nagrađeni Oscarom u istoj kategoriji. (najbolja muška uloga).

7) Ovogodišnji pobjednik, “Umjetnik” je prvi nijemi film nagrađen Oscarom za najbolji film nakon “Krila” iz 1927. godine, dok je Jean Dujardin prvi Francuz kojem je pošlo za rukom osvojiti Oscara za najboljeg glavnog glumca.

8) Na 37. dodjeli Oscara, 1964. godine, po prvi put su sve četiri glumačke nagrade otišle u ruke neameričkim glumcima:Rexu Harrisonu, Julie Andrews, Peteru Ustinovu i Lili Kedrovoj. Ovo se ponovilo na 80. dodjeli 2007. godine kad su pobjednici bili Daniel day Lewis, Marion Cotilard, Javier Bardem i Tilda Swinton.

9) Na prošlogodišnjoj dodjeli Oscara, po prvi put je nakon 1986.godine i filma „Hannah and Her Sisters“, istom filmu dodijeljena nagrada za najbolju sporednu glumicu i najboljeg sporednog glumca. Film Boksač prošle je godine donio nagrade kolegama iz filma, Christianu Bellu i Melissi Leo.

10) Halle Berry je prva glumica afroameričkog porijekla koja je osvojila Oscara za najbolju glavnu ulogu. Svoj zlatni kipić dobila je 2002.godine za ulogu u filmu Monster’s Ball.

Maša Delić

 

Komentari