DAR MAR tribina o stanju u riječkoj kulturi izazvala veliki interes

343

Sala 207 na drugom katu Filozofskog fakulteta u Rijeci jučer je bila premala za sve zainteresirane za tribinu o stanju u riječkoj kulturi. Odaslana je  slika uzavrele rasprave, u kojoj su sukobljene strane DAR MAR s jedne, te predstavnici Grada s druge, pokušali pronaći zajednički interes u svrhu boljitka riječke kulture.

Uvod u tribinu bila je projekcija kratkog videa u DAR MAR produkciji koji je kao prvu točku rasprave nametnuo sudbinu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Prikazan je i kratki intervju s Natašom Ivančević, bivšom višom kustosicom MMSU-a koja je zbog ograničene mogućnosti odlučivanja u bitnim pitanjima i političkih pritisaka napustila svoju poziciju i otišla u Zagreb. Na video se nadovezao i Damir Čargonja koji je autor izložbe Sumrak muzeja, postavljene u galeriji OK u Kunsu. Čargonja je izložbom nastojao lansirati problematiku muzeja u vidljiv prostor javne rasprave kako bi se nešto pokrenulo s mrtve točke.

Gošća tribine, Mani Gotovac, prisjetila se svog dolaska u Rijeku, koja je za razliku od većine hrvatskih gradova gdje se kontinuirano radilo na uništavanju urbanog štiha, uspjela zadržati svoju gradskost. U svojoj viziji kazališta, za vrijeme obnašanja funkcije intendantice u riječkom HNK Ivana Pl. Zajca, Gotovac je nastojala ukinuti podjelu na elitni i pučki, akademski i estradni teatar i kulturu. S vizijom svojevrsnog teatra popularne kulture koja negira hijerarhijsku ostavštinu i stroge podjele moderne, Gotovac je htjela Riječanima podastrti kazalište u koje mogu i žele doći svi.

Ivan Šarar, kao glavni i odgovorni za kulturu u Gradu, smatra kako je diskurz DAR MAR-a pomalo depresivan.  Sveopća depresija i kriza nepobitno utječu i na stanje u kulturi, stoga se situacija treba realnije sagledati. To je kao da imate doma puno djece, a ne možete ih sve nahraniti, objašnjava Šarar situaciju s odabirom pojedinih kulturnih projekata. Ove godine krenuo je pilot projekt bodovanja u valorizaciji programa u kulturi s kojim su u Gradu, unatoč kritikama, zadovoljni. Propusti i pogreške su normalni i nužni s obzirom da je riječ o testnoj godini u kojoj  se iskristalizirala potreba za manjim korekcijama.

Gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel poručio je da dok se ne riješi kulturna politika na državnoj razini, ne možemo očekivati velike pomake na lokalnim razinama. Određene inicijative su konkretno izignorirane u Zagrebu, koji je centar moći .

Pojedini govornici iz publike zaključili su kako se ne treba čekati financijsku injekciju iz Grada, već se valja razmišljati o alternativnim izvorima financiranja, primjerice iz fondova Europske Unije. Sve u svemu, osjećaj je kako je tribina polučila pozitivan rezultat, jer je dokazala kako je moguć zajednički jezik njezinih aktera . Njihova ujedinjena promišljanja, nadamo se, polučiti će u budućnosti i neke konkretne pomake.

Maša Delić

Komentari