Danas obilježavamo Međunarodni dan osoba s invaliditetom

28

Udruga osoba s mišićnom distrofijom Primorsko-goranske županije obilježava 3. prosinca, Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Ovaj dan diljem svijeta obilježava se na različite načine, od promicanja umjetničkih djela osoba s invaliditetom do prosvjeda kojima se želi ukazati na teškoće u svakodnevnom životu osoba s invaliditetom.

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je postizanje boljeg razumijevanja problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici te ostvarenja svih prava koje osobe s invaliditetom imaju, kao i njihove potpune uključenosti u društvo u kojem žive.

U odnosu na prethodne godine kada su članovi Udruge obilježavali Međunarodni dan osoba s invaliditetom štandom u Zapadnom trgovačkom centru Rijeka, na kojem su prezentirali svoje kreativne radove i informirali sugrađane o aktivnostima Udruge, ove godine obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom provodi se sukladno mogućnostima u vrijeme pandemije.

Udruga broji 80 članova koji spadaju u izrazito rizičnu skupinu. Kako bi im se olakšala svakodnevica u ovim izazovnim vremenima Udruga osigurava usluge osobnih asistenata, uslugu medicinske i fizikalne njege te prijevoz prilagođenim kombi vozilom u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u suradnji sa Savezom osoba s invaliditetom Hrvatske i Savezom društva distrofičara Hrvatske.

Provedba svih programa i projekata nastavlja se sukladno pridržavanju svih epidemioloških mjera. Trenutno aktualni programi i projekti koje Udruga provodi su: „Usluga osobne asistencije“, projekt financiran od strane Europskog socijalnog fonda, trogodišnji programi „Osobni asistent za osobe sa najvećim stupnjem invaliditeta“ i „Kroz život zajedno“ financirani od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, program „Pomoćnici u nastavi – UOMD“ financiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja te program pružanja usluge prijevoza prilagođenim kombi vozilom „Mobilnost za bolju budućnost“ financiran od strane Primorsko-goranske županije, gradova i općina PGŽ.

Predsjednik Udruge Luka Zaharija, prof. i tajnik Zoltan Farkaš zajedno s djelatnicima Udruge stoje na raspolaganju članovima kako bi poboljšali kvalitetu života, pružali informacije, savjete, podršku te zajedničkim snagama povećali svijest građana o problematici osoba s invaliditetom.

Komentari