Dan otvorenih vrata Klinike za oftalmologiju KBC-a Rijeka

118
Tjedan glaukoma

Povodom obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma Klinika za oftalmologiju KBC-a Rijeka organizira javnozdravstvenu akciju besplatnog mjerenja očnog tlaka za građanstvo.

Dan otvorenih vrata provodit će se u četvrtak, 14. ožujka 2024u ambulanti Klinike za oftalmologiju – zgrada Poliklinike Rijeka, 2. kat, u vremenu od 13 do 15 sati. Zainteresirani građani mogu se prijaviti na šalteru oftalmološke ambulante pri čemu uputnica nije potrebna.

Ovom akcijom nastoji se poboljšati probir u populaciji s naglaskom na pravovremeno otkrivanje jednog od vodećih uzročnika sljepoće koja može biti posljedica neliječenog glaukoma te na smanjenje broja slabovidnih i slijepih osoba kao posljedice glaukomske bolesti.

Ove godine od 10. do 16. ožujka diljem svijeta obilježava se Svjetski tjedan glaukoma s ciljem promicanja svijest i znanja o glaukomu, vodećem uzroku nepovratnog gubitka vida. Glaukom je kronična bolest vidnog živca koja se najčešće javlja poslije 40. godine života, i to bez ikakvih simptoma. Postupno oštećuje vid, a bez liječenja može voditi i do sljepoće. Nažalost, većina pacijenata slučajno otkrije da ima povišen očni tlak, i to prilikom prvog pregleda za naočale. Izbjegavanjem očnog pregleda propušta se prilika za otkrivanje bolesti u ranom stadiju kada se liječenjem još uvijek mogu izbjeći kobne posljedice po vid.

Komentari