Dalmatinska pisma i Novaljska koltra ruku pod ruku

Susret klapa i predstavljanje mape "Novaljske koltre" pod nazivom "Zapivaj pismu" raspjevalo Novalju.

119
Nastup klapa Navalia

Prekjučer je u Novalji održana večer posvećena tradicionalnoj klapskoj i dalmatinskoj pismi. Novoizgrađeni Trg Kardinala Alojzija Stepinca u samom srcu Novalje ispunili su posjetitelji i turisti koji su uživali u nastupu klapa Peružini, Kolanjke, Murtelice te klape Navalia u kojoj među ostalim klapskim pjevačima pjeva i gradonačelnik Novalje Ante Dabo. Predivnu glazbenu večer uveličao je i koncert poznatog kantautora Harija Rončevića koji je izveo svoje dobro poznate hitove.

Nastup Harija Rončevića
Nastup Harija Rončevića

U sklopu programa predstavljena je i mapa “Novaljske koltre”, autorice Kristine Pavlović, koja je u suradnji s gradskim institucijama stvorila prepoznatljiv i privlačan novaljski suvenir.

Novaljske koltre
Novaljske koltre

Koltra je kukičani prekrivač za krevet koji se već stotinjak godina, od vještih ruku Novaljki, plete za dotu, kao obiteljsko blago, prenosi s generacije na generaciju, poklanja za svečane događaje, a ponekad su i terapija nakon potresnih priče životnih situacija. Tako su Koltre postale simbol vrijednosti, vještine i pripadnosti. U današnje doba još uvijek većina novaljskih obitelji posjeduje barem jednu koltru. Čuvaju se i stavljaju na krevet u posebnim prigodama, vješaju na ulični prozor za vrijeme obilaska blagdanskih procesija. Neki se njome i pokrivaju.

Novaljske koltre s prozora
Novaljske koltre s prozora

Od tog izdvojenog predmeta tradicijskoga znanja i vještine etnologinja i kulturna antropologinja, mag. Kristina Pavlović kreirala je konkretan turistički proizvod – mapu sa fotografijama koltri, koja ima svoju vrijednost i kao suvenir i kao svojevrsni brand grada Novalje. Unutar mape nalazi se 10 listova. Na njih 9 su, s prednje strane, originalne autorske fotografske interpretacije koltri, a sa stražnje strane su fotografije detalja i kratak tekst o koltri na slici (širina, dužina i težina), njenim sadašnjim vlasnicima, njihovoj povijesti i ženama koje su ih izradile Na pozadini naslovne fotografije nalazi se etnografski tekst proizašao iz autoričina istraživanja na terenu, a deseti list ima impresum, fotografije raznih mustri i popis pokrovitelja ovog vrijednog projekta.

Nastup klape na Trgu Alojzija Stepinca
Nastup klape na Trgu Alojzija Stepinca

Večer pisme i ovjekovječenog rukotvorja održana u četvrtak raspjevala je novaljsku publiku i pokazala da je klapska pjesma bila savršeni okvir za ovu izložbu. Organizatori manifestacije, Centar za kulturu Grada Novalje, Grad Novalja i TZ Grada Novalje – Visit Novalja s nestrpljenjem iščekuju predstavljanje kulturnih i glazbenih poslastica pripremljenih za ljeto 2015.

Stoga već u nedjelju na redu je iduća predstava Novaljskog trijatra pod nazivom “Život je čudo” koju izvodi Teatar Rugantino. Predstave u sklopu Trijatra održavat će se svake nedjelje do 23. kolovoza.

Komentari