Čovjek s fotoaparatom Borislav Ostojić – Fotografija je njegov život, njegova strast…

141
borislav ostojić
Borislav Ostojić i Berislav Božić, predsjednik Fotokluba Rijeka

“Ja fotografiju živim, fotografija živi u meni, ona nije samo ljubav, ona je moja strast“, riječi su Borislava Ostojića, čovjeka koji više od 65 godina živi fotografiju, a nedavno je 82-godišnji rođendan proslavio na najljepši mogući način, izložbom fotografija „Analogna i digitalna impresija svjetlom“ u prostoru Fotokluba Rijeka – Galeriji Principij. Izložbu su u Noći muzeja pa sve do 5. veljače mogli razgledati zaljubljenici u fotografiju i u poznati fotografski potpis Borislava Ostojića.

Niz od 35 slika mješavina je fotografskih zapisa analogne i digitalne tehnologije s naglašenim svjetlosnim akcentima. Među njima mnogo je portreta, divnih trenutaka zaustavljenih u vremenu, fotografije bliskih osoba.

Kod snimanja rodbine ili drugih osoba, treba ih doživjeti kao nepoznate osobe s kojima morate uspostaviti kontakt, dodir života, jedino tako možete dobiti dobru fotografiju“, otkriva nam Borislav Ostojić. Magični su portreti slikara Ive Kaline, umjetnika Zlatka Kutnjaka iz oka i fotoobjektiva Borislava Ostojića. Svakog posjetitelja izložbe zabilježio je svojim fotoaparatom. Njegov optimizam i fotografski nerv razoruža i one kojima je pred objektivom nelagodno.    

Fotografija je umjetnost, crtanje svijetlom, a meni je fotografija crtanje svjetlom života. Nasmijem se kada me pitaju kakvom kamerom snimam. Nebitno je. Isto je pitati slikara kakvim kistom slika“, veli Borislav Ostojić.

Mnogi su posjetili izložbu fotografija „Analogna i digitalna impresija svjetlom“ kako bi se susreli s autorom Borislavom Ostojićem osobno i ispunili se pozitivnom energijom.

Čovjek s fotoaparatom duboko vjeruje i živi već, na žalost, zaboravljeno ali istinito pravilo – kako bi bili sretni, morate davati sreću i ljubav. Na žalost, danas mnogi daju mrvicu, a očekuju vreću, zaključuje Borislav Ostojić.

Posve je predan svojoj fotografskoj misiji. Svakodnevno snimi četrdesetak fotografija, koje uz popratni tekst, objavljuje na svome Facebook profilu. Strastveni fotograf jednostavno ne može protiv sebe, pisanje je u njegovome biću, život je proveo kao novinar, urednik u časopisu „Galeb“, u „Novom listu“, radio je kao profesionalni fotoreporter u zagrebačkom Studentskom listu od 1957. do 1960. godine . Autor je dokumentarnih i umjetničkih fotografija. Sedamdesetih godina prošloga stoljeća bio je jedna od najaktivnijih i najuspješnijih članova Fotokluba Rijeka, a danas je počasni član.

Fotografija je Borislavu Ostojiću i genetski predodređena, njegov je djed bio profesionalni fotograf, ujak se bavio fotografijom. Ima oko 10 tisuća negativa i približno 60 tisuća digitalnih zapisa. Izabrati 35 fotografija za ovu izložbu bilo je izuzetno teško. Najveći mu je broj fotografija, kaže, darovao sam život.

U ovo vrijeme digitalne fotografije, kada niste ograničeni njihovim brojem, svakodnevno napravim između 100 i 200 fotografija, a nekada dok se snimalo filmom, mjesečno ih je bilo približno toliko. Fotografiranje je danas najdemokratičniji način izražavanja, snima se kamerama, mobitelima, svi mogu fotografirati. Nekada je sav fotografski opus stao u jedan album, danas su nam prepuna računala. Snima se  sve, snima se posvuda, to je dobro i ni na koji način ne uništava umjetničku fotografiju, jer svi možemo slikati na platnu, ali je malo istinskih umjetnika“, ispričao nam je Borislav Ostojić.

Na pitanje koja mu je lokacija najfotogeničnija odgovara „fotografski motivi su tamo gdje sam ja, no ipak izdvaja rodni Imotski, Rijeku, Zagreb gdje se školovao i otok Susak. Ondje provodi i nekoliko mjeseci godišnje.

Dogodi mi se da mi Suščani kažu, mi živimo ovdje, ali ga ne vidimo tako. Napravio sam četrdesetak fotografija dimnjaka, niz fotografija kvaka kuća na Susku“, ispričao nam je čovjek s fotoaparatom Borislav Ostojić. I zaista, ljepota jest u oku promatrača.

Baš kao i članovi Fotokluba Rijeka, želimo mu još mnoga fotografska ljeta.     

Komentari