Ciklus španjolskog filma u Art kinu

89

Antijunak Don Quijote, papagaj Perroquet, scenarist s kreativnom blokadom, ubojica Oso (Medvjed) – tek su neki od likova koje će publika Art-kina Croatia u Rijeci upoznati kroz Ciklus novog španjolskog filma – deset suvremenih nagrađivanih španjolskih filmova!

Ciklus novog španjolskog filma u Art-kinu Croatia otvara višestruko nagrađivana drama Kutija redatelja Juana Carlosa Falcóna u nedjelju, 22. svibnja u 19 sati – idemo u malo ribarsko selo na Kanarima gdje umire svima omraženi Don Lucio – koji neće uspjeti počivati u miru ni nakon smrti.

“Poput jednog od naših ranijih ciklusa koji je bio posvećen ženama u španjolskome filmu, tako i u ovom najnovijem dominiraju ženski likovi. Crnohumorni prosede Juana Carlosa Falcona Kutija (La Caja) dokazuje da duh Luisa Berlange još živi, samo što se preselio na Kanarske otoke. U još jednom filmu čiji su kadrovi oslikani sepija tonovima Francovih šezdesetih, Obitelj Forasteros (Forasteros) Venture Ponsa, žene su stupovi matrijarhata i žrtve ksenofobije. U filmu Topli vjetar sa zapada (Poniente), autoričina heroina suočava se sa suvremenim ksenofobijama u plastenicima u kojima rintaju ilegalni afrički imigranti. A u doksu (Zapisano na tijelu) Escrito en el cuerpo, Javier Estella i Jose Manuel Fandos morali su potegnuti čak do Gvatemale da bi se suočili sa ženskim žrtvama nasilja.” (filmski kritičar Dragan Rubeša).
U programu su i dva zanimljiva autorska filma – Prazne ruke (Las manos vacias) i Privid (Ficció).

Prazne ruke (Las manos vacias) Oliviera Gourmeta priča je koja može biti ispričana kroz gledište kućnog ljubimca papagaja Perroqueta, pod čijim budnim okom njegova vlasnica, gospođa Catherine iznenada premine te njeno tijelo zakapa mehaničar Eric. Priča ovog neobičnog uratka može biti ispričana i kroz zaustavljanje vlakova koji prolaze malim gradićem nedaleko granice – u kojem se zbiva radnja.

Drama Privid (Ficció) Cesca Gaya nagrađivana je na brojnim festivalima – Àlex, oženjeni otac dvije kćeri jest i scenarist koji se u kreativnoj krizi povlači u Pirineje. A tamo će susresti Mònicu, koja je prvi put u stabilnoj vezi i nedavno je posvojila dijete.

Publika Art-kina Croatia vidjet će i dokumentaristički obojanu Samoću (La Soledad) – “genijalni i sirovu dokumentarizmu naklonjeni Jaime Rosales (La Soledad) (…) u suočavanju dviju žena s užasima baskijskog terorizma pokazuje razornu moć fiksne kamere. ” D. Rubeša

Viteška čast (Honor de cavallería) Alberta Serre donosi potpuno osebujno iščitavanje Don Quijotea. Film prati putovanje Don Quijotea i njegova vjerna pratitelja Sancha Panze, no lišeno ustaljene romantične ideje o simpatičnom junaku, heroju kojeg vode ideali. Umjesto ekscentrična sanjara u avanturi, Serra Don Quijotea prikazuje kao antijunaka bližeg Samuelu Beckettu.

Tu je i obiteljska drama s elementima trilera – Crveni medvjed (Un oso rojo) Adriana Caetana, rađena u argentinsko-španjolskoj koprodukciji i sjajno primljena od kritike. Film je prikazan na najvažnijim svjetskim festivalima i višestruko nagrađivan.

Ciklus novog španjolskog filma, u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, na programu je Art-kina Croatia do utorka, 31. svibnja.

Komentari