Četiri bračna para i priča iz spavaće sobe

260

Posljednja ovosezonska premijera Talijanske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca bit će premijera komedije “Camere da letto”/”Spavaće sobe” istaknutog britanskog dramatičara Alana Ayckbourna u režiji priznate talijanske redateljice Paole Galassi, koja je od komičnoga teatra uspjela stvoriti jedan od svojih jačih aduta. Predstava će premijerno biti izvedena u okviru Scene Zajc off u petak, 13. svibnja 2011. u 19,30 sati.

“Camere da letto”/”Spavaće sobe” priča je o četiri bračna para u trima različitim spavaćim sobama u vremenskome luku jedne subotnje večeri. O nestalnosti bračnoga života, teškoćama u odnosima, neurozi u bračnim vezama, ljubomori i svim tegobama koje povlači odnos dvoje ljudi u intimnosti kućnog prostora na briljantan način, kroz vedre i farsične situacije, donosi Alan Ayckbourn.
„Iz jedne spavaće sobe, razumije se toliko toga“, kazat će na početku komedije jedan od likova.

“Spavaće sobe”, kako to najavljuje ravnateljica Talijanske drame Laura Marchig, istodobno je i gorka komedija, jer raščlanjuje probleme i nestalnost bračnoga života, analizira teškoće u odnosu roditelja i djece, nerješivu seksualnost ili proživljenu kao tabu četiriju parova iz engleske srednje klase. To je i vrlo profinjena komedija, bez pretjeranosti, vulgarnosti i dvoličnosti, a u režiji Paole Galassi koja je s velikih uspjehom režirala prošlosezonsku uspješnicu Talijanske drame “Somewhere city”. Možemo očekivati predstavu koja će nas nasmijati, navesti na razmišljanje i u kojoj će se zasigurno mnogi “vezani” prepoznati.
Alan Ayckbourn (Hampstead, 12. travnja 1939.) jedan je od najplodnijih komediografa u povijesti kazališta. Njegova su djela uprizorena u cijelome svijetu, a napisao je 71 kazališni komad te tekstove za 20-tak predstava varijetetskoga sadržaja. Režirao je sve premijerne postavke svojih djela na West Endu i otad je postao autorom međunarodnog značenja. Djela kao što je trilogija “The Norman Conquests”/”Normanova osvajanja” danas se smatraju klasikom engleskoga kazališta 20. stoljeća.

U autorskoj ekipi su uz redateljicu Paolu Galassi i prevoditelj Masolino D’Amico, scenografkinja i kostimografkinja Rosaria Ricci, suradnik scenografkinje i kostimografkinje Geoffrey Di Bartolomeo, oblikovatelj svjetla Predrag Potočnjak i savjetnik za glazbu Oscar Genovese.

U predstavi sudjeluju: Elvia Nacinovich (Delia), Bruno Nacinovich (Ernest), Leonora Surian (Jan), Giorgio Amodeo (Nick), Rosanna Bubola (Kate), Giuseppe Nicodemo (Malcom), Elena Brumini (Susannah), Woody Neri/Oscar Genovese (Trevor).

Reprizne izvedbe u riječkom HNK- u su u petak, 14. svibnja u 19, 30 sati i ponedjeljak, 16. svibnja 2011. u 19,30 sati. Potom predstava “Camere da letto”/”Spavaće sobe” kreće na turneju te gostuje 19.i 20. svibnja u Kopru, 23. i 24. svibnja u Puli, 26. i 27. svibnja u Umagu te 20. svibnja 2011. u Rovinju.

Komentari