Čestitamo! Klapa Kastav osvojila Grand Prix na 9th Cornwall International Male Choral Festival!

18

Klapa Kastav pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine osvojila je Grand Prix na 9th Cornwall International Male Choral Festivalkoji je od 1. do 6. svibnja ove godine održan u pokrajini Cornwall u Velikoj Britaniji. Natjecanje na jednoj od najvećih zborskih manifestacija na svijetu namijenjenih muškim zborovima i ansamblima, odvijalo se u tri različite kategorije. Klapa Kastav je osvojila 1. mjesto u kategoriji Komorni zborovi – 40 Voices & Under – te po ocjeni međunarodnog četveročlanog žirija ujedno i najveći broj bodova u odnosu na sve ostale zborove koji su se natjecali u preostalim kategorijama. Time je osvojena Grand Prixtitula Festivala Champion Choir 2019 popraćena trofejem The Lady Mary Holborow Trophy i novčanom nagradom od 1.000 £.

Sjajnu pobjedu Klapa Kastav je u navedenoj natjecateljskoj kategoriji ostvarila izvedbom repertoara usmjerenog k sveobuhvatnom predstavljanju naše kulturne i glazbene baštine:Ave Maria (Ivan pl. Zajc), Oče naš (Ljubo Stipišić), Linđo (Vladimir Berdović) i U boj, u boj! – finale opere Nikola Šubić Zrinjski (Ivan pl. Zajc). Natjecanja u svim kategorijama održana su u subotu, 4. svibnja u znamenitoj Katedrali u gradu Truro, a snažnu konkurenciju činilo je 59 zborova iz 9 zemalja čitavog svijeta: Australija, Finska, Hrvatska, Južnoafrička Republika, Kanada, Litva, Nizozemska, Rusija i Velika Britanija. Klapa Kastav bila je jedini, te ujedno i prvi predstavnik Hrvatske na ovom uglednom Festivalu koji se od 2003. održava svake druge godine. Za vrijeme trajanja manifestacije održano je više od 50 koncerata na preko 40 različitih lokacija diljem britanske pokrajine Cornwall.

unnamed (1)

Pored natjecateljskog nastupa, Klapa Kastav je održala i dva cjelovečernja koncerta u Katedrali u gradu Truro i to 2. svibnja na svečanom otvorenju Festivala – Opening Gala Concert – te 4. svibnja koncert pod nazivom International Gala Concert, dok je 5. svibnja održala Regional Concert u All Saints Church u gradu Falmouth. Klapi Kastav je pripala i posebna čast biti jednim od četiri odabrana ansambla između svih zborova sudionika koji su nastupili na koncertnoj matineji 5. svibnja u čuvenom Minack Theatre. Riječ je o kultnom amfiteatru Velike Britanije, pokraj grada Porthcurno, na čijoj su pozornici, od njegovog osnutka 1932. do danas, nastupili brojni poznati britanski te umjetnici iz čitavog svijeta.

Ovo uspješno gostovanje Klape Kastav ostvareno je uz veliku financijsku potporu Grada Kastva, Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Komentari