Češka premijera filma Kamo? i mjuzikl komedije Marijane

64

Nakon premijere u Art-kinu Croatia u Rijeci, koja je održana 23. rujna pred prepunom dvoranom, film “Kamo?” redatelja Aleša Suka imat će svoju češku premijeru 19. listopada u 19 sati u Brnu, Češka (BKC, Sal B. Bakaly).

“Kamo?” je filmska poema od sedam slika bez dijaloga, inspirirana životom i djelom dekadentnog pisca i pjesnika-psovača Janka Polića Kamova. Svaka od sedam slika snimljena je na različitim riječkim lokacijama. U filmu je korištena i glazba Kamovljeva brata Milutina Polića, a sudjeluje i međunarodni sastav »Mama Papa Banda«. Osim riječkih glumaca Alena Liverića i Nine Violić, u filmu jednu od uloga tumači i poznati češki glumac Jan Budar, zatim rukometaš Mirza Džomba, plesačica Ivona Brnelić, kao i brojni drugi glumci i neglumci – Riječani.

Riječ je o prvom filmu koji je sufinanciran temeljem Sporazuma o suradnji u području audiovizualnih djelatnosti između Grada Rijeke i Hrvatskog audiovizualnog centra, u cilju jačanja lokalnih autorskih i produkcijskih kapaciteta te jačanja filmske produkcije u Rijeci. Riječ je o novom i jedinstvenom modelu sufinanciranja filmske produkcije u Hrvatskoj.

Socijalna doku mjuzikl komedija “Marijine” redateljice Željke Sukove, čija je premijera 9. listopada održana u Art-kinu Croatia, također će doživjeti svoju češku premijeru 19. listopada u 19 sati u Brnu, Češka (BKC, Sal B. Bakaly, Brno). Klasično netolerantni susjedi jedne sasvim obične zgrade, pozvani su na druženje povodom prisjećanja na bivšu stanaricu. Ali prije uranjanja u lažne sentimente, film se transformira u susjedski reality show situiran u ambijentu stana pokojne Marije Violić na Trsatu. Formu mjuzikla stvaraju glazbeni nastupi iznamljenih – i krugu gostiju ne poznatih – muzičara, inače popularne dance electro grupe Midi lidi iz Češke.Cilj cijele akcije je rješenje jedne – iz nepoznatih razloga neispunjene – dužnosti obitelji prema pokojniku.

Oba filma bit će prikazana i u četvrtak, 21. listopada u 19 sati u Pragu (Bio OKO), nakon čega će biti održan koncert Mamapapabanda vs. Konec světa.

Komentari