Capoeira grupa Jacobina Arte Rijeka organizira dane otvorenih vrata u Rijeci!

19

Capoeira grupa “Jacobina Arte” iz Rijeke organizira dane otvorenih vrata. U sklopu događaja izvoditi će se besplatne radionice capoeire od strane višegodišnjih trenera capoeire, prilagođene početnicima i onima koji se prvi put susreću sa capoeirom. Radionice će se održavati od utorka 26.11.2019. do subote 30.11.2019, u terminu od 20:00 – 21:30. Na radionicama učesnici će imati priliku naučiti raznorazne capoeira pokrete i udarce, akrobacije, svirati afro-brazilske instrumente te se upoznati sa Brazilskom kulturom. Radionice će biti prilagođene za djecu od 12 godina na dalje i za odrasle.

Što je Capoeira? Capoeira je afro-brazilska umjetnička forma koja objedinjuje elemente borilačke vještine i plesa. U svim borilačkim vještinama postoje tehnike udaraca, tj. napada i obrane. Uspoređujući capoeiru s ostalim borilačkim vještinama, ono što ju izdvaja od drugih borilačkih vještina je to što se udarci i obrana rade uz konstantno kretanje gdje su uključeni i elementi akrobatike. Cijela igra (port. roda) odvija se u pratnji muzike (port. Bateria) zbog čega igra dobiva svoju još veću ljepotu.
Capoeira je nastala u Brazilu, a razvili su je robovi iz Afrike (posebno s područja današnje Angole) u 16. stoljeću kao izraz težnje za slobodom. Njeni afrički korijeni i danas se manifestiraju kroz muziku, pokrete i simboliku u samoj igri.
Capoeira se izvodi u krugu (portugalski roda) koji čine capoeiristi. Oni pjevaju, plješću i sviraju instrumente, te stvaraju energiju (portugalski axe) koju dvoje capoeirista pretvaraju u atraktivne pokrete.
Do danas se razvila u nekoliko pravaca i različitih stilova, no bez obzira na stil, capoeira predstavlja dijalog pokreta, igru nadmudrivanja koja uz ritam i pozitivnu energiju čini svojevrstan ritual modernog doba te vještinu koja razvija cijelo tijelo i briše razlike spola, dobi i rase. Uz capoeiru veže se i brazilska samba, maculele (ples sa štapovima), te puxada de rede (folklor izvlačenja ribarske mreže). Voditelj i osnivač grupe “Jacobina Arte” u Rijeci je Professor Abada (Damir Kovačićek). Capoeira grupu “Jacobina Arte” u Rijeci vodi više od 13 godina. Prva je osoba u Hrvatskoj koja je dobila veliko priznanje od Brazilske ambasade za promociju brazilske kulture u Hrvatskoj. Voditelj grupe Jacobina Arte je brazilac, Mestre Pit Bull koji živi u Grčkoj. Grupa Jacobina Arte djeluje diljem svijeta, u Brazilu, Grčkoj, Turskoj, Francuskoj, Austriji, Hrvatskoj i Njemačkoj.

Kroz svoj rad, udruga „Capoeira s nama“ surađuje s capoeira grupama iz Hrvatske, Francuske, Grčke, Italije, Mađarske, Njemačke, Slovenije, Turske…, te ostalim institucijama i udrugama (Riječki sportski savez, Zajednica sportova Primorsko-goranske županije, HNK Zajc, Samba bateria „Samba ispod volte“, Grad Rijeka – Zdravi grad, Udruga cerebralne i dječje paralize, agencija „Libra“, karate klub „Zamet“, plesna skupina „Porto Ri“, Zumba Rijeka…).
Udruga nastavlja sa svojim radom u obliku organizacije i promocije capoeire na razini Hrvatske, te svakodnevnim vježbanjem capoeire i njezinih elemenata. Petkom se u prostorima “Academia de Capoeira” u 20:15 odvija roda (hrv. krug) gdje polaznici uče primjenjivati elemente capoeire koje su do tada naučili. Roda je otvorena za građanstvo te je ulaz besplatan.

Događaj je stvoren svrhom promoviranja brazilske kulture i capoeira vještine, te uključivanje mladih na bavljenje sportsko-kulturnim aktivnostima, razvoj tolerancije i poštivanja, promocija afro-brazilske kulture te edukacija društva i zajednice prema novim
oblicima izražavanja. Radionice će biti sastavljene od upoznavanja s brazilskom vještinom
capoeire: povijest, osnovni i napredni pokreti, sviranje instrumenata i pjevanje te primjena istih u roda de capoeira.

Komentari