Bogatim programom obilježava se 300 godina od proglašenja Rijeke Slobodnom kraljevskom lukom

35

Od 18. do 22. ožujka obilježava se 300 godina od proglašenja Rijeke Slobodnom kraljevskom lukom, čime je započeo razvoj moderne riječke luke.

Odlukom cara Karla VI. Rijeka je 1719. godine proglašena Slobodnom kraljevskom lukom. To je za Rijeku, tadašnje malo lučko središte, značilo jačanje gospodarskog i prometnog utjecaja te je imalo za posljedicu stvaranje nove moderne luke u 19. stoljeću i utemeljenje značajnih brodara duge plovidbe.

Ovi značajni trenuci riječke povijesti obilježit će se izložbama, svečanom akademijom, okruglim stolom, konferencijom, znanstvenim skupom, predavanjima te predstavom i radionicama za djecu.

Prilikom predstavljanja programa u čijoj provedbi sudjeluje niz institucija, udruga i medija, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako je obilježavanje 300 obljetnice proglašenja Rijeke slobodnom lukom izvrsna prilika da se više kaže o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti riječke luke.
Kao što je prije tristo godina ovaj dokument bio poticaj za razvoj riječke luke, tako vjerujem, unatoč poteškoćama s kojima se susrećemo, činjenica da je EU prepoznala riječku luku kao jednu od luka smještenih na ishodištima dva od devet najvažnijih europskih prometnih koridora važan element za daljnji razvoj luke,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Kotač povijesti se vrti i opet imamo tu povijesnu priliku da zaista postanemo poznata, prepoznata, cijenjena luka unutar europskih i svjetskih koridora. Nikad se nije više gradilo, nikad nije bilo više optimizma na prometnom pravcu, a to se ponekad prepoznaju bolje svijet i Europa nego mi sami. Složio bih se sa riječkim gradonačelnikom – pred riječkom lukom je svijetla budućnost i građani će to vrlo brzo vidjeti,“ kazao je ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa.

Tako bi do 31. svibnja trebala završiti 200 milijuna eura vrijedan Rijeka Gateway projekt, budući da bi do tog datuma trebala biti gotova izgradnja Zagreb Deep See kontejnerskog terminala do faze roh-baua, a početkom rujna se očekuje i potpisivanje ugovora s budućim koncesionarom terminala, koji će ga potom urediti prema svojim potrebama. Nova ravničarska pruga, istaknuo je Vukorepa, gradi se od Zagreba do mađarske granice, dok je dionica od Zagreba do Rijeke u projektiranju, a za koju godinu potpunom obnovom stara će pruga postati konkurentna.

U sljedeće tri godine riječke luka dobit će potpuno novu dimenziju i izgled, a u nju će se uložiti, pored ovih 200 milijuna eura, novih 200 milijuna eura, koji će biti realizirani u naredne tri godine iz CEF programa. Interes za Zagreb Deep See kontejnerski terminal je jako dobar, tako da možemo zamisliti luku kako će izgledati za tri godine – imat ćete ulaz u grad i riječku luku sa zapada cestom D403 na jedan moderan kontejnerski terminal, a sa istoka cestom D404,“ kazao je Vukorepa.

Predstavnici Filozofskog i Pravnog fakulteta, Državni arhiv u Rijeci te Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci će kroz okrugli stol „Istraživački potencijal arhivskoga gradiva o Rijeci 18. stoljeća“ potaknuti sustavnog istraživanje povijesti Rijeke utemeljeno na arhivskoj građi.

„Želja nam da je radove dogodine, u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, koja se odvija pod krilaticom ‘Luka različitosti“, prezentirati kao neku vrstu zbornika koja bi doprinijela cjelini EPK s jednim povijesnim aspektom,“ kazala je dekanica Filozofskog fakulteta u Rijeci Ines Srdoč-Konestra.

Uz okrugli stol, a u organizaciji Državnog arhiva u Rijeci postavit će se izložba „Arhivski portret grada Rijeke 1719. godine“ na kojoj će posjetitelji imati jedinstvenu priliku vidjeti jedini poznati primjerak dokumenta kojim je Rijeka proglašena Slobodnom kraljevskom lukom, koji se čuva u Zemaljskog arhiva Štajerske u Grazu.

Javnosti će biti predstavljeni najvažniji dokumenti tog razdoblja, osobito zanimljivi zemljovidi i crteži Rijeke, koje javnost rijetko ili čak nikada nije imala priliku vidjeti.

Izložbu pod nazivom „Od malog porta do prekooceanske luke“priprema Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja s eksponatima iz fundusa muzeja. Javnost će po prvi puta imati priliku vidjeti nedavno restauriran plan riječke luke sa sidrištima iz 1843. godine, kao i plan iz 1842. godine koji predstavlja jedan od najstarijih nacrta koji se nalazi u muzejskoj zbirci.

Na postamentima na Korzu će u organizaciji Muzeja grada Rijeke biti postavljena izložba „Riječka luka – pregled povijesnog razvoja povodom 300. obljetnice slobodne luke Rijeka“.  Kustosica Rafaela Ban prikazat će poveznice grada sa svojom lukom kroz čak dvije tisuće godina riječke povijesti.

Prof.dr.sc. Željko Bartulović Bartulović s Pravnog fakulteta u Rijeci održat će predavanje „Državni i pravni aspekti akta o proglašenju Rijeke slobodnom lukom“, dok će u organizaciji Muzeja grada Rijeke Nenad Labus održati predavanje „Počeci Slobodne luke Rijeka u 1719. godini“.

Udruga Slobodna država Rijeka i Muzej grada Rijeke organizatori su znanstvenog skupa „300 godina proglašenja Rijeke slobodnom lukom“, koji će kroz niz zanimljivih predavanja sudionike voditi kroz povijest izgradnje riječke luke.

Obilježavanje 300 godina od proglašenja Rijeke Slobodnom kraljevskom lukom uključuje i dvije besplatne radionice za djecu u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja te predstavu „I zvijezde štucaju“ autorice Laure Marchig.

Riječ je o višejezičnoj predstavi za djecu o gradu koji je uvijek prihvaćao razlike nastaloj u suradnji sa Zajednicom Srba Rijeka, Osnovnom Školom „San Nicolò“, Talijanskom Zajednicom Rijeka, te uz potporu Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

https://www.rijeka.hr/wp-content/uploads/2019/03/Program-obilje%C5%BEavanja-300.-obljetnice-progla%C5%A1enja-Rijeke-slobodnom-kraljevskom-lukom.pdf

 

 

Komentari