Bogat program obilježavanja Dana crvenih haljina u Rijeci

91
dan crvenih haljina

Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka i ove godine, po peti put za redom, pripremila se za obilježavanje Međunarodnog dana Crvenih haljina u petak, 3. veljače brojnim aktivnostima i bogatim programom koji će se odvijati toga dana. U organiziranje Dana crvenih haljina uključili su se ove godine uz KBC Rijeka i Grad Rijeka, Lučka uprava Rijeka, Primorsko-goranska županija, Pomorski i povijesni muzej hrvatskog primorja Rijeka te brojni pojedinci iz javnog života regije koji podupiru akcije u cilju jačanja prevencije.

Međunarodni dan Crvenih haljina 3. veljače ove godine bit će u suradnji s Gradom Rijekom i Lučkom upravom obilježen osvjetljavanjem gradskih znamenitosti, fontane na Jadranskom trgu i lučkih dizalica na Molo longu crvenom bojom.

Nadalje, svi građani pozvani su na edukativna predavanja koja će biti organizirana na Klinici za neurologiju u predavaonici na 2. katu  s početkom u 14 sati. Tema predavanja su “Moždani udar kod žena – prevencija, prepoznavanje i liječenje”, o kojoj će govoriti predstojnica klinike izv. prof. prim. dr. sc. Vladimira Vuletić i dr. sc. David Bonifačić.

Najveće ovogodišnje događanje u organizaciju kojeg se uključila Primorsko-goranska županija bit će organizirano u Guvernerovoj palači s početkom u 17 sati, a podupire ga niz gospodarstvenika, umjetnika i medija s područja županije. Time je ova zdravstveno-edukativna akcija postala i humanitarno i modno događanje, ali je fokus na prevenciji i prepoznavanju u cilju minimizacije razvoja bolesti.

Kako spriječiti moždani i srčani udar tema je panel rasprave s liječnicima o kojem će iz vlastitog iskustva o moždanom i srčanom udaru posvjedočiti i preživjele pacijentice. Središnje događanje bit će modna revija u crvenim haljinama koje će nositi pacijentice, a kreacije potpisuju modni dizajneri Juraj Zigman, Peperoncina design, Lusso couture, Sally atelier, butik Rival, Lilium, Miau couture. U glazbenom programu nastupat će Ana Kabalin u pratnji Slađane Čolović te Damir Kedžo u pratnji Zvonimira Radišića na gitari. Svi građani koji se odazovu, donacijom će sudjelovati u prikupljanju sredstava za nabavku holtera EKG-a i holtera krvnog tlaka, a za uzvrat će dobiti poklon, dizajnersku narukvicu Ive Brukete.

Sva događanja povodom Dana crvenih haljina otvorena su za javnost, a građani su pozvani da obuku crveno i odazovu se obilježavanju ove akcije.

danas nosimo crveno

Dan crvenih haljina

Prva kampanja „Dan crvenih haljina“, #nosicrveno, odnosno, „Go Red for Women“, pokrenuta je u SAD-u radi podizanja svjesnosti o rizicima i specifičnostima moždanog i srčanog udara kod žena. Simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja.

U Rijeci se o poznavanju simptoma i rizika moždanog udara zadnjih godina aktivno uči kroz brojne javnozdravstvene akcije, a neurolozima su se priključili u obilježavanju dana Crvenih haljina i kardiolozi. Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka uspjela je motivirati brojne partnere i dionike zajednice na uključivanje, koji svako sa svog aspekta daju obol inicijativi, a sve u cilju da se kroz edukaciju o rizicima za razvoj moždanog i srčanog udara kod žena dođe do visokog stupnja znanja koje podiže ukupnu ljestvicu prevencije zdravlja od ovih bolesti, čime se u konačnici utječe na kvalitetnije i bolje ishode liječenja, a u najboljem slučaju i sprječava razvoj bolesti na vrijeme.

L.B.

Komentari