Bliži se Festival pašte u Žminju

Na Festivalu pašte moći ćete na licu mjesta vidjeti i naučiti kako umijesiti domaću paštu, makarune, raviole, fuže, krafe i drugu tjesteninu.

745

Treća edicija Istarskog festivala pašte u Žminju će se održati nadolazeći vikend, 2. i 3. srpnja 2016. godine. Ono što vas sigurno očekuje je puno jela od tjestenine/pašte i raznih priloga pripremljenih na tradicionalne načine ali možete očekivati i suvremenu gastronomiju te drugačiju interpretaciju tjestenine u našim tanjurima.

Istarski festival pašte predstavlja manifestaciju za cijelu obitelj. Možete i ne biti totalni fan tjestenine, ali Zad kaštela ćete zasigurno naići na nešto što će vas zaokupiti te uljepšati boravak u malom istarskom gradiću. Razne vrste tjestenina, priloga koji se sljubljuju s paštom, domaćih autohtonih proizvoda, predstavit će neki poznati ali i neki novi proizvođači. Možete upoznati i tradicionalne lokalne proizvođače koji već dugi niz godina nastupaju na lokalnom tržištu, ali i šire, s vrhunskim proizvodima prepoznatljive kvalitete.

Održavanje manifestacije Istarski festival pašte u Žminju je vrlo važno kako bi prikazali mlađim naraštajima kako se nekad mijesila pašta, kako se obrađivalo žito te da sačuvamo recepture i tradiciju izrade pašte kako su je izrađivale naše none” naglasio je načelnik Općine Žminj Marko Križman.

Jože Tomišić, Lenka Šajina, Marko Križman i Pino Kuhar
Jože Tomišić, Lenka Šajina, Marko Križman i Pino Kuhar

Svečano otvorenje održat će se u subotu u 18 sati. Program u subotu i nedjelju počinje u 18 sati te traje sve do 24 sata. Ovu prigodu uveličat će svojim nastupima članovi Učeničkog kulturno-umjetničkog društva Mladice iz OŠ Vladimir Gortan iz Žminja, Dječji vrtić Rapčići i Žminjske mažoretkinje. Već će se pred samo otvorenje, u velikoj kuhinji na bini, Zad kaštela pripremati umaci koji će se sljubljivati s prvim tanjurima tjestenine. U subotu ćete moći uživati u žgvacetu od boškarina i kokoši s fužima i njokima koje će pripremati chef Pino Kuhar, a Agroturizam familije Ferlin pripremat će makarune sa škorupon. Tijekom oba dana u Gastro showu kuhat će i chef Ljudevit Sabo te Lovačko društvo Zec Žminj. Uz njih će još velikom kuhinjom proći kao gosti te pripremati njihove specijalitete i žminjski ugostitelji i agroturizmi, izlagači, poznati kuhari te ostali gosti.

Prije ili poslije degustacije pašte, moći ćete pogledati pokazno “makinanje po starinski”. Naime s početkom u 19 sati Spod kaštela, na livadi ispod crkve, pogledajte izložbu starih strojeva za žetvu i obradu žita. Vlasnik Jože Tomišić i njegov tim pokazat će kako se nekad dolazilo do žita koje je život značilo. Izložba je Spod kaštela oba dana i možete je pogledati od 18 do 23h.

U nedjelju s početkom u 20 sati možete poslušati stručno predavanje u Čakavskoj kući. Prehrambene smjernice i zastupljenost ugljikohidrata u jelovnicima objasnit će mag.nutr. Silvia Križanac u svojem predavanju pod naslovom „Bilo kuda – pašta svuda“.

2-istarski-festival-paste-u-Zminju_pasta-s-nogu_degustacije

Na Festivalu pašte moći ćete na licu mjesta vidjeti i naučiti kako umijesiti domaću paštu, makarune, raviole, fuže, krafe i drugu tjesteninu. Radionice za najmlađe bit će opet najaktivnije, zabavno i šareno mjesto gdje djeca mogu provesti dio dana te naučiti nešto novo uz nadzor odgajateljica. Radionicu za djecu vodit će tete Marica i Jadranka iz Dječjeg vrtića Rapčići, dok će u radionicama za odrasle svoje vještine pokazati Gracijela Damijanić i Zdenka Jakus. Radionica za odrasle održat će se u subotu i nedjelju od 18 sati. Od 20 sati u radionicu za odrasle dolazi Alenka Fak iz tvrtke MARIAL tjestenina iz Pićna. Ona će održati radionicu za izradu krafa.

Bit će tu i Festivalski Wine bar, a za nezaboravan doživljaj u Žminju pobrinut će se u subotu Cool Jazz Quartet, dok će u nedjelju atmosferu zagrijati ženski bend The Blondes. “Zabavni dio žminjskog Festivala pašte počinje oko 21 sat,” istaknula je direktorica TZO Žminj Lenka Šajina.

Od 25. lipnja do 3. srpnja posjetite restorane, konobe i agroturizme u Žminju jer će vam ponuditi posebnu ponudu povodom održavanja Festivala pašte. Naime, pijat pašte i 2 dcl vina ili soka koštat će vas samo 40 kuna. Tako Puli Jurića možete probati makarune sa vrganjima, u restoranu Žminjka fuže sa šugon od kokoši, Pod ladonjon probajte njoke sa šugon od govedine, Agroturizam familije Ferlin nudi makarune sa škorupon, a konoba Puli Pineta makarune sa šugom od kapuna.

Vidimo se svakako ovaj vikend u Žminju na 3. Istarskom festivalu pašte!

Komentari