Adria Advent Maraton koji se već tradicionalno trči na crikveničkoj rivijeri, održava se i ove godine u organizaciji hotelske kuće Jadran d.d. iz  Crikvenice i suorganizaciji Grada Crikvenice. Sedmo izdanje ovog, jedinog profesionalnog međunarodnog trkaćeg maratona i polumaratonu u Europi odvijat će se 3. prosinca 2017. sa startom i ciljem ispred hotela International.

Adria Advent Maraton jedinstven je po svojoj specifičnoj trasi koja prolazi uzduž Jadranskog mora i dijelom prema Vinodolskoj dolini. Dvostruka kružna ruta duž prolazi kroz grad Crikvenicu, Selce i Dramalj. Maratonci trče dva a polu maratonci jedan krug. Rute polu maratona i maratona izmjerene su po Jones-Counter metodi što crikveničku stazu čini usklađenom s DLV i IAAF pravilima. Ne čudi zato, što je prošlogodišnji maraton privukao sudionike iz  čak 21 države (među kojima su Kina, Etiopija, Kenija, Iran I Gambija). Među vjernim natjecateljima je i hrvatska maratonka i ultramaratonka, te hrvatska rekorderka u ultramaratonu na 100 km, Marija Vrajić Trošić, osvajačica nekoliko srebrnih i brončanih medalja na Europskim i Svjetskim prvenstvima.

U kalendaru mojih utrka, Adria Advent maraton uvijek zauzima posebno mjesto. Na samom pragu zime, lijepo je malo pobjeći s kontinenta na obalu, i udahnuti još jednom mirise mora i Mediterana. Osim prekrasnog ambijenta i blage klime, Adria Advent maraton redovito prati odlična organizacija te izrazito ugodna i pozitivna atmosfera. Dobrom raspoloženju trkača vjerojatno pridonosi i pasta party večer ranije, koji, osim poštene doze “sporih” ugljikohidrata, trkačima donosi i priliku za druženje i opuštanje prije ove zahtjevne utrke – naglasila je Marija, koja od 2015. drži rekord staze, koji iznosi 2:44:14.

Zanimljivo je kako svi sudionici  koji završe utrku maratona i polu maratona dobivaju diplomu za sudjelovanje, a svaki trkač koji u limitirano vrijeme (maraton 5 sati / polu maraton 3 sata) prijeđe ciljnu crtu odmah po prijelazu dobiva medalju. Također za prva tri mjesta predviđene su posebne novčane nagrade u iznosu od 100 -300 eura za polumaraton, odnosno od 200 do 500 eura za maraton. Kotizacija koja iznosi 190 kuna podrazumijeva poklon, medalju, osvježenje na stazi, kupon za pasta party u subotu, 2. prosinca, te topli obrok u nedjelju, 3. prosinca nakon trke. Više informacija o prijavama pronađite na službenoj web stranici maratona, na Facebooku i na Instagramu.  Maraton možete pratiti i uz #aam2017 i  #runAAM hashtag.

Dodajmo kako će se u sklopu 7. Adria Advent Maratona, 3. prosinca u Crikvenici odvijati i utrka građana, te humanitarna utrka kućnih ljubimaca. Više informacija o prijavama pronađite na službenoj web stranici maratona, na Facebooku i na Instagramu.  Maraton možete pratiti i uz #aam2017 i  #runAAM hashtag.