Ovogodišnja Bela nedeja obogaćena Festivalom autohtonih hrvatskih vina LokVINA

39
Foto/Facebook

Pred nama je tradicionalna trodnevna manifestacija u čast mladog vina “Bela nedeja”. 

Prvi put, u sklopu “Bele nedeje”, u Kastvu će se na trgu Lokvina ispred „Hotel & Restaurant Kukuriku“ održati „Festival autohtonih hrvatskih vina LokVINA“  od 5. do 7. listopada od 12 do 20 sati, na kojem će se predstaviti 15-tak proizvođača autohtonih hrvatskih vina poput Belice, Jarbole, Žlahtine, Škrleta isl. i proizvođači suhomesnatih proizvoda pršuta, sira i maslinovog ulja.

Ove, 2019. godine, „Bela nedeja“ održava se 5., 6. i 7. listopada u poslijepodnevnim satima s bogatim programom, ponudom proizvoda te hrane i pića, nastupom poznatih estradnih imena, te okuplja mnoštvo posjetitelja iz Primorsko – goranske i okolnih županija. Procjenjuje se da „Belu nedeju“, za lijepog, suhog i sunčanog vremena, u tri dana održavanja posjeti nekoliko desetaka tisuća posjetitelja.

Organizatori tradicionalne trodevne manifestacije „Bela nedeja“, koji se održava prvu subotu, nedjelju i ponedjeljak u listopadu u Kastvu, a slavi se u čast mladog vina, odnosno tek otočene mlade belice, autohtonoga bijelog vina Kastavštine su Grad Kastav i Turistička zajednica Grada Kastva.

Tradicionalni samanj u čast mladog vina “Bela nedeja“ nije samo sajam mladoga vina, već se u Kastvu od davnina tih dana, uz prezentaciju starih zanata, priređuje velik sajam svakovrsne robe, uz brojne ugostiteljske štandove, te mnoštvo kulturnih događanja. “Bela nedeja” ima višestoljetnu tradiciju, a spominje se još u Zakonu grada Kastva iz 1400. godine.

Ponedjeljak tradicionalno sajam posjećuju javne osobe, predstavnici političkog života i poduzeća, a organizatori će se potruditi, u suradnji s Gospodarskom i Obrtničkom komorom ponedjeljak dovesti i što više ugostitelja, trgovaca, hotelijera, restoratera.

Festival LokVina bit će prodajnog karaktera i otvoren subotu od 14  do 20 sati, a nedjelju i ponedjeljak od 12 do 20 satti. Ovogodišnji izlagači su ispred Udruge “Žlahtina vinogradari i proizvođači vina” – Poljoprivredna zadruga Gospoja, Kuća vina Ivan Katunar, Vinska kuća Pavlomir i Vinarija Šipun, ispred Udruge prijatel ruž, grozja i vina “Belica” – Vina Plovanić, ispred Udruge proizvođača grozja i vina “Jarbola” – OPG Ružić, ispred Proizvođačke organizacije “Škrlet” – Vinarija Florijanović i Vinarija Trdenić, Udruga vinogradara, vinara i maslinara “Sveta Lucija” iz Crikvenice, Kutjevo d.d., Vrhunska vina “Đurinski” i OPG Pršutana Antolović.

lokvina-06

Ovogodišnji „Festival autohtonih hrvatskih vina LokVINA“ svojevrsna je najava „Međunarodnog eno – gastro festivala WineRi“ koji će se održati polovicom ožujka, te prvo predstavljanje branda Quarner Quality kojim će se zaštititi, odnosno brandirati autohtoni kvarnerski proizvodi, manifestacije i nematerijalna baština.
Vinski kum i ovog festivala autohtonih hrvatskih vina je Časlav Matijević, finalist TV showa MasterChef i promotor eno-gastro kulture i kulture stola.

Drago mi je da smo okupili najznačajnije udruge vinara s Kvarnera – Belica, Jarbola, Žlahtina i Sveta Lucija te da smo dobili njihovu podršku, odnosno da se vinari s Kvarnera osjećaju organizatorima ovakvih događanjima i nositeljima novoga branda Quarner Quality. Vjerujem da je ova manifestacija, uz svesrdnu podršku Grada Kastva i Turističke zajednice Grada Kastva, te Udruge Belica kao domaćina, profesora Tomislava Pavlešića koji nam je dao podršku i savjete, ali i Primorsko – goranske županije, odnosno branda Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko – goranske Kašetice i Turističke zajednice Kvarnera, vjetar u leđa promociji, pozicioniranju i brandiranju ne samo kvarnerskih vina i Kvarnera već svih autohtonih vina Hrvatske. Osim navedenih, podršku festivalu su dali Grad Crikvenica, Hotel & Restoran Kukuriku, Jamnica d.d., Dukat d.d., Roto dinamic d.o.o., Ledeno doba d.o.o., Tent event šatori, dBoki sound, Schnaidar d.o.o., Gospodarska komora Rijeka i Obrtnička komora Primorsko – goranske županije. Manifestaciju podržavaju i uvijek prisutni vinski vitezovi Europskog vinskog viteškog reda Legat Hrvatsko primorje i Istra koji sudjeluju na svečanom otvaranju u nedjelju i Eques Vitez za Hrvatsko primorje i Istru Anton Fućak, a koji svoju domicilnu kuću Europskog reda imaju u „Kući Belice“ od ove godine. Ova manifestacija zasigurno doprinosi brandiranju Kvarnera kao eno – gastro turističke destinacije, jer vino mora postati razlog dolaska turista na Kvarner. Svi smo ponosni na kvarnerske autohtone sorte, na vinare koji čuvaju te sorte i proizvode sjajna vina“, rekao je organizator festivala dr.sc. Žarko Stilin.

 

 

 

 

Komentari