Bečki bal u Opatiji

236

Pod pokroviteljstvom gradova Beča i Opatije, u Opatiji se od 19. do 25. rujna ponovo organizira Bečki tjedan, a kruna događanja bit će veliki Bečki bal. Bal je humanitarnog karaktera, a održat će se 24. rujna u Kristalnoj dvorani Hotela Kvarner. Tjedan bečke kuhinje odvijat će se u opatijskom restoranu Sv. Jakov.

U restoranu će se svaki dan od 12 do 24 sata nuditi tipična bečka jela – svjetski poznat bečki odrezak (Wiener Schnitzel), zatim Parmesanschöberlsuppe (juha s knedlicama od parmezana), Fiaker Gulasch (sličan mađarskom gulašu) itd. U opatijskim kavanama Grand, Wagner, Palme i Imperial posluživat će se tipične bečke slastice kao što su Sacher torta i napici od kave.

Bit će to gastronomski uvod u pompozan bal, koji nema samo humanitarnu ulogu već mnogo šire značenje. Kako je Opatija u doba vladavine Austro-Ugarske bila glavno cjelogodišnje odmorište za dame i gospodu iz Beča, aristokratski šarm i bogata zajednička povijest važna su spona koja i danas čvrsto povezuje oba grada. Upravo je stoga glavni pokrovitelj bala Grad Beč, a program se odvija u aristokratskom ozračju. Bal će tako u večernjim satima otvoriti članovi bečke plesne škole Schmidtschläger i orkestar Original Wiener Strauss Capelle.

Uslijedit će uživanje u gastronomskim delicijama i aristokratskom plesu, a svaka će točka biti popraćena i ponekom pompoznom notom – vatrometom, prigodnom bakljadom, tombolom i degustacijom bečkih vina. Bal bi trebao trajati do 2.30 sati, a potom slijedi veliki After Party u opatijskom Hemingway baru.

Cijena ulaznice za Bečki bal iznosi 50 eura.

Komentari