Bajke zaista postoje, dođite na Srednjovjekovni festival u Svetvinčenat

148

Bajku zaista možete doživjeti. Dovoljno je posjetiti Srednjovjekovni festival u Svetvinčentu od 3. do 5. kolovoza. Festival je podijeljen u tri tematska dana: petak kao Obiteljski dan, subota Dan viteštva, a nedjelja je Dan legendi.
Uoči Srednjovjekovnog festivala, u četvrtak 2. kolovoza, u 21 sat, u Kaštelu će se održati filmske. Prvo će se prikazati film U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga, a prethodit će predstavljanje od strane redateljice Karle Lulić. Nakon prvog hrvatskog filma, slijedi animirani film za sve generacije: Hotel Transylvania: Praznici počinju, sinkroniziran na hrvatski. Ulaznica na projekciju je 10 kuna, a svi statisti iz filma U ime jagode, čokolade i duha svetoga imaju besplatan ulaz.

Progam je ove godine vrlo bogat. Obiteljski dan programski je posebno prilagođen djeci. Bitka za obranu kaštela dio je programa u kojemu mogu sudjelovati djeca i kostimiranim vitezovima pomagati u obrani Kaštela. Ovaj dio programa počinje u 20.50 sati. Dan viteštva je u subotu, posebno je posvećen viteškim borbama, a ujedno je i posebna prigoda da posjetitelji vide nastup udruge Hector koja ove godine po prvi put gostuje u Svetvinčentu na Srednjovjekovnom festivalu. Nastup Hectorovih vitezova najavljen je u  21.15 sati. Na Danu legendi u nedjelju posjetitelji će uživati u  uprizorenju dviju najpoznatijih svetvinčentskih legendi – Legendu o vještici Mare te Legendu o nepoznatom konjaniku.

„Posebna poslasticu u programu donose gosti iz Slovačke, Sokolary iz grada Sv. Bavona koji će pokazati drevnu vještinu i ljepotu suradnje čovjeka i sokolova.
U kreiranju programa Srednjovjekovnog festivala u Svetvinčentu sudjeluje oko 250 kostimiranih sudionika iz 15-tak domaćih i inozemnih udruga, od čega po prvi puta na Srednjovjekovnom festivalu sudjeluju udruga Hector i udruga Sokolary iz Slovačke.
Jedinstven doživljaj srednjeg vijeka dočarava i prekrasno uređeni Svetvinčenat te kaštel Morosini-Grimani, ali i prikaz autentičnih starih zanata, izrada srednjovjekovnih frizura, animacija uličnih zabavljača. Bit će tu i demonstracije gađanja lukom i strijelom, korištenje opsadnih sprava, prikazivanje vještina korištenja bodeža, sjekira i kopalja te nastupi uz prikaz korištenja vatrenog oružja. Posjetitelji će moći razgledati srednjovjekovne sprave za mučenje, Srednjovjekovni vrtuljak, Kmetski stolac ili druge atrakcije.

Za vrijeme trajanja Festivala moguće je posjetiti Kuću vještice Mare, ali i odigrati Escape Castle Svetvinčenat igru uz prethodnu najavu.
Ovogodišnja poslastica je pogodnost koju posjetitelji dobivaju kupnjom ulaznice. Ostvaruje se popust od 50 posto na sve svetvinčentinske atrakcije: posjetu Srednjovjekovnom tematskom parku St. Michael, Kući vještice Mare i popust za sudjelovanje na Escape Castle Svetvinčenat igri. Popust, uz predočenje ulaznice može se iskoristiti tijekom cijele godine neovisno o broju posjeta.

Ulaznice u pretprodaji mogu se kupiti u pizzeriji Grimani ili u info punktu unutar Kaštela Morosini-Grimani po cijeni od 20 kuna. Za vrijeme trajanja Festivala cijena ulaznice bit će 30 kuna. Ovogodišnji novitet je posebna cijena ulaznice za djecu. Djeca do 115 centimetara visine imat će besplatan ulaz, za djecu višu od 115 centimetara i do 14 godina cijena ulaznice stoji 10 kuna.

Komentari