Art-kino: Stieg Larrsson: Čovjek koji se igrao vatrom

8

Ne propustite pogledati dokumentarni film švedskog redatelja Henrika Georgssona iz 2018. godine pod nazivom Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom u srijedu 19. veljače u 19 sati u prostoru Art-kina Croatia. Distributer filma je Restart Label. Za scenarij su zaslužni Nathan Grossman i Olof Berglind, a producenti su Fredrik Heinig i Mattias Nohrborg. Film je nominiran za Kristallen Award for Documentary of the Year.

Riječ je o autoru i tvorcu bestseller trilogije Millennium i njegovoj pionirskoj djelatnosti u borbi protiv švedskih desničarskih ekstremista u i neo-nacista te opsjednutosti smrtonosnim posljedicama zbog javnih ispada. Stieg Larsson bio je novinar i pisac čija je biografija do sada bila uglavnom nepoznata, a odnosi se na njegovu neumornu istraživačku stranu. Filmsko djelo prikazuje političko stanje Švedske od 1970.-ih do danas te podsjeća kako je demokratsko društvo u vječnoj opasnosti šireći poruku da se za demokraciju vrijedi boriti. U filmu su prikazani do sada neviđeni video snimci, Larssonove fotografije iz njegovog privatnog arhiva. Nakon prikazivanja filma slijedi razgovor s autorskim dvojcem filma Viva Ludež: Razgovor s trojicom od Ferala, Marinom Banićević i Sašom Stanićem.

Ulaz je slobodan za članove Filmskog kluba, ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte, a kupiti na blagajni Art-kina Croatia svakoga dana od 16:00 do 20:30 sati ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Komentari