Amazon odabrao Rijeku za snimanje serije “Kula tmine”

77

Rijeka je sve privlačnija filmašima, ovoga je puta odabrana za snimanje TV serije,  adaptacije fantasy knjiga američkog pisca Stephena Kinga „Kula tmine“ u produkciji Amazona.

Iako je informacija o snimanju u Rijeci još uvijek neslužbena, nedavno objavljeni oglas agencije Serena Pro koji se munjevito proširio društvenim mrežama, jasan je znak da su u tijeku velike pripreme za snimanje. Agencija Serena Pro uputila je poziv stanovnicima Rijeke i šire okolice na dva castinga u travnju. Drugi je održan u nedjelju 14. travnja, u konferencijskoj dvorani nekadašnje Transadrie na Rivi Boduli, gdje će, navodno, biti i sjedište produkcije.

Snimanje će se odvijati na tri riječke lokacije, na području bivšeg kluba Tenk iznad Sveučilišnog kampusa na Trsatu, gdje će se za potrebe serije sagraditi trg, u bivšoj Tvornici papira, Harteri, te u bivšem klubu Opera unutar kompleksa Teatro Fenice koji je u privatnom vlasništvu, doznaje Jutarnji list.

Agencije Serena Pro za potrebe snimanja, koje će trajati od 22. svibnja do 14. lipnja,  traži “odrasle punoljetne osobe svih dobnih i etničkih skupina (muškarci i žene, stari i mladi, svih karakteristika i tipova, blijede i tamne puti, plavokosi, crvenokosi, germanski i anglosaksonski tipovi, čudnovata lica), “snažne muškarce i žene visoke i atletske građe (sportski tipovi, definirana muskulatura, grube crte lica, zločesti pogled, dobar, loš i zao tip…), “žene s medicinskim znanjem (medicinske sestre)”, “patuljke i izrazito visoke ljude (preko 2 metra)”, “osobe s iskustvom sviranja instrumenata (trubači, bubnjari)” i “osobe s plesačkim iskustvom, muškarci i žene”.

U potrazi su za velikim brojem statista i statista sa zadatkom. Objavljena je i visina honorara, po danu snimanja iznosi 185 kuna neto za 12-satni radni dan statista, 375 kuna neto za statiste sa zadatkom i 400 kuna za statiste iz etničkih skupina, a honoriraju se i probe kostima.

Sve je još uvijek prilično tajnovito, no neslužbeno se doznaje da je zagrebačka Pro media zatražila dozvole za snimanje, usto, prema pisanju Jutarnjeg lista, neslužbena je informacija da će projekt nositi američki studio MRC, nagrađen brojnim Emmyjima, Zlatnim globusima, nagradama BAFTA-e i mnogim drugima.

„Kula tmine“ bit će najveća televizijska produkcija u riječkoj povijesti, iako je zahvaljujući „Matanićevim  „Novinama“ Rijeka već dospjela na Netflix.

Rijeka se pokazala idealnom u izboru lokacije za snimanje serije „Kula tmine“. Napušteni industrijski kompleksi, derutni prostori i zapuštene zgrade privukle su produkcijsku ekipu, lokacije su kao stvorene za Kingov postapokaliptični svijet kojim se bavi u su svojim knjigama.

Stephen King jedan je od najpoznatijih, najčitanijih književnika našega vremena. Njegove su knjige prodane u više od 350 milijuna primjeraka. Čini se da je njegova inspiracija nepresušna, napisao je 54 romana i više od 200 kratkih priča, no kao njegovo najpoznatije djelo izdvaja se “Kula tmine”, književni serijal u osam nastavaka koji je dobio i svoju filmsku, no ne pretjerano uspješnu verziju s Matthewom McConaugheyjem kao Walterom i Idrisom Elbom kao Rolandom. U Amazonovoj seriji njih će zamijeniti Jasper Paakkonen i Sam Strike, a tvorci su Glen Mazzara (poznat po “Živim mrtvacima”) i Akiva Goldsman. Neke od epizoda navodno je napisao sam Stephen King, piše Jutarnji list.

Radnja prati misterioznog, šutljivog revolveraša Rolanda koji u postapokaliptičnom svijetu pokušava pronaći Kulu tmine koja stoji u središtu svijeta i svemira, a glavni je negativac j čarobnjak Walter. Riječ je o svojevrsnom putovanju kroz vrijeme, od viteškog doba, do modernog New Yorka i konačno postapokaliptične pustinje, a na tom se putu susreću  brojni likovi likovi.

 

 

 

 

 

 

 

Komentari