Ako se možemo smijati svojoj nevolji, to je znak da smo psihički zdravi – premijera predstave Majstori Krešimira Dolenčića u HKD-u

25

Dokazano je da humor ima iscjeljujuća svojstva, a takva terapija je ovih dana i više nego potrebna. Zato su tuMajstori – nova predstava kazališta Moruzgva koja će svoju hrvatsku premijeru doživjeti u Rijeci, na pozornici Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, u petak 25.9. u 20 sati.

Autorica predstave je Ana Tonković Dolenčić, a za režiju je zaslužan Krešimir Dolenčić. U Rijeci će se predstaviti glumačka ekipa u sastavu Jasna Palić Picukarić, Ecija Ojdanić, Matija Šakoronja, Hrvoje Barišić i Dražen Bratulić, a alternacije u predstavi su i Petra Dugandžić i Slavko Sobin. Scenografiju potpisuje Irena Kraljić, dok je za kostimografiju zadužena Martina Ptičar, a cijelu priču zaokružuje glazba Maria Mirkovića.

Kazalište Moruzgva je kazalište čije su teme uvijek bliske čovjeku jer se svojim predstavama bavi aktualnim pitanjima domaće stvarnosti. To je i ono što ih motivira –  omogućiti publici da iz druge perspektive sagleda svijet ili olakšati misli te barem na trenutak, izmamiti osmijeh čak i nad teškoćama suvremenog življenja.

Radnja predstave događa se nakon potresa u centru Zagreba i u vrijeme pandemije koronavirusom. Nekadašnji operni studio u suterenu sumnjivi poduzetnik adaptira u narodnjački klub, iz visokog prizemlja iseljen je odvjetnički ured i taj prostor privremeno koristi građevinska tvrtka, na prvom katu jedan paranoik preuređuje svoj prostor u sklonište od biološkog i atomskog rata, a u nedavno adaptiranom potkrovlju jedna žena sanira štetu nastalu od potresa i pokušava nastaviti sa životom nakon mučne rastave.

Prateći sudbine i odnose stanara u jednoj zgradi pod zaštitom, akteri same radnje su i njihovi majstori koji su oduvijek bili i ostali „posebna vrsta“. Nema čovjeka koji makar jednom u životu nije gubio živce zbog nekog, makar i najmanjeg, kućnog popravka. Što su zahtjevi veći, situacija se sve više komplicira. Svako kašnjenje uzrokuje domino efekt i posljedično, financijski gubitak. Kada svemu pribrojimo socijalno distanciranje, povišena raspoloženja, društvene razlike, opću nestašicu materijala i radne snage, kao rezultat dobit ćemo neiscrpan predložak za kazališnu predstavu i glumačke bravure koje daju jasnu sliku što nam se događa kao društvu i pojedincima. I to ne samo u Zagrebu.

Glavni pokretač svih aktera je strah – od potresa, bolesti, financijskog gubitka i životnog neuspjeha. Specifična vibracija koju još uvijek osjećamo u našemu gradu sve nas izluđuje, ali unatoč tome, ova priča nije depresivna, dapače. Na pitanje o definiciji psihičkog zdravlja jedan mudar psihijatar je odgovorio – Čovjek je normalan dok god se može šaliti na svoj račun.

Ulaznice po cijeni od 80 kn moguće je kupiti preko sustava mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) te sat vremena prije predstave na blagajni HKD-a.

Komentari