Akcija za upis u registar Zaklade Ana Rukavina u Rijeci

419

U ožujku 2007. osnovana je Banka krvi iz pupkovine Ana Rukavina. Banka djeluje kao javna banka i bit će dio nacionalnog registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži. Odmah nakon osnivanja Banke pokrenute su aktivnosti oko organizacije mreže rodilišta koja će od dobrovoljnih davateljica (rodilja) sakupljati krv iz pupkovine za potrebe banke.

Transplantacijom koštane srži mogu se liječiti bolesnici s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnici s teškim oštećenjem koštane srži. Registar koštane srži potreban je onim bolesnicima koji nemaju donora u užoj obitelji.

Oni pacijenti kojima je potrebna nesrodna transplantacija umiru ako ne pronađu odgovarajućeg donora. Poklapanje dva organizma, donora i primatelja, u slučaju transplantacije koštane srži mora biti stopostotno. Zato su najčešći i najizgledniji donori članovi uže obitelji, ali vjerojatnost da bolesniku odgovara koštana srž krvnog brata ili sestre je samo 25 %.

Svi registri koštane srži skupljeni su u Europsku, odnosno Svjetsku banku koštane srži. To znači da, ako ste upisani u registar, možete spasiti život ne samo nekom čovjeku u vašem gradu ili zemlji, već bilo gdje na svijetu. Vrlo je teško pronaći donora i vjerojatnost da jedan organizam 100% odgovara drugome je 1:100.000.

Hrvatski pacijenti svoje donore obično traže u njemačkom registru koštane srži.

Donor može postati svatko od 18-55 godina koji ne boluje od teških bolesti (poput kardiovaskularnih, zaraznih i sl.) Da biste postali potencijalni donor, morate potpisati pristanak, nakon čega se uzima uzorak krvi (oko 7 ml) u epruvetu i pohranjuje se u laboratoriju za tipizaciju tkiva. Ostavljate ime, prezime, adresu i kontakt, ali vaše ime ima samo centar za tipizaciju tkiva u KBC Zagreb.

U registru se vodite pod šifrom. Jednom kad ste ušli u registar, postali ste potencijalni donor. Ukoliko se nađe bolesnik koji ima iste antigene tkivne snošljivosti kao i vi (engl. HLA), kontaktirat će vas Centar za tipizaciju tkiva i ponovo vas pitati pristajete li na donaciju.

Donacija koštane srži znači dati koštanu srž- ona se uzima iz kosti zdjelice u općoj anesteziji,
periferne matične stanice- to su stanice koje se nalaze u krvotoku, a imaju veliku moć samoobnavljanja. Iz tijela se uzimaju postupkom LEUKOFEREZE. To je postupak odvajanja perifernih matičnih stanica iz cirkulacije davatelja. Aparat za leukaferezu sličan je dijalizatoru. Krv davatelja iz jedne ruke odlazi u aparat, centrifugira se i odvajaju se matične stanice, dok se ostali dio krvi kroz drugu ruku vraća u cirkulaciju davatelja. Postupak je bezbolan i nema potrebe za anestezijom. Za osobu kojoj dajete srž svejedno je na koji je način dajete, uzimanjem srži iz zdjelice ili odvajanjem perifernih matičnih stanica.
Ovaj registar bit će na korist svima nama, jer ova se bolest ne događa nekom drugom, već se može dogoditi i vama, vašem djetetu, vašem članu obitelji ili prijatelju. Ovo činimo za društvo i druge, ali i za sebe. Ana Rukavina pokazala nam je što to znači biti human i velikodušan. Slijedite njen primjer.

Nakon Zagreba i Splita i Rijeka je došla na red. Akcija  će se održati u subotu,  5.svibnja od 10 do 14h na Jadranskom trgu u Rijeci. Ono što trebate učiniti jest dati krv; na licu mjesta, dajete oko 7ml krvi. Postupak obavlja educirano medicinsko osoblje iz Centra za tipizaciju tkiva KBC-a Rebro. Higijenski uvjeti isti su kao da dajete krv u bolnici.

Uskoro će i Riječani moći pokazati svoju humanost i osjetljivost na probleme drugih. Nadamo se velikom odazivu!

Komentari