Akcija “Okus solidarnosti – donirajmo, a ne bacajmo”

Javno kuhanje i degustiranje jela pripremljenog od hrane neposredno pred istekom roka trajanja

135

Inicijativa “Oslobodimo doniranje hrane PDV-a” i Centar za kulturu dijaloga, pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i u suradnji sa Socijalnom samoposlugom “Kruh sv. Elizabete” iz Rijeke, organiziraju javno kuhanje i degustiranje jela pripremljenog od hrane neposredno pred istekom roka trajanja, u subotu 19.11. od 11 do 13 sati na Korzu.

Krajem 2015. godine doniranje hrane je oslobođeno PDV-a, međutim hrana još uvijek ne dolazi do onih kojima je najpotrebnija.
Ovom akcijom žele javnim tijelima vlasti, kao i proizvođačima i trgovačkim lancima svratiti pozornost na njihovu odgovornost za bacanje hrane, dok istovremeno mnogo ljudi u Hrvatskoj gladuje. Istovremeno, žele ih potaknuti da hranu pred istekom roka trajanja doniraju.

Prvoj takvoj akciji u Hrvatskoj, odlučili se se pridružiti zadruga Okus doma iz Zagreba s kuharima iz Nepala i Pakistana te Anino povrće iz Rijeke koji će i pripremati obroke.

Ova akcija održava se povodom prve konferencije o lokalnim modelima sprečavanja bacanja hrane u Hrvatskoj, koja će se pod nazivom “Inicijative kreću odozdo” održati 21. studenog 2016. u vili Antonio u Opatiji.

Donatori hrane za ovaj događaj su Mesna industrija braća Pivac, PIK Rijeka i Tutti frutti.

Hrana će se građanima nuditi po simboličnih 10 kn, a sav prihod bit će uplaćen Socijalnoj samoposluzi “Kruh sv. Elizabete” iz Rijeke za nabavku hrane potrebitima.

U slučaju (jače) kiše, događaj se otkazuje.

Više info o samom događaju možete pronaći ovdje.