Akcija #idalječitam u subotu u Rijeci!

25
Foto/Instagram

Akciju #idalječitam  pokrenuo je Lovro Krsnik, kazališni redatelj iz Zagreba koji svaki dan 60 minuta na Markovom trgu ispred Vlade Republike Hrvatske čita i na taj način ukazuje na važnost čitanja, kao i na činjenicu da su vrijedna književna djela maknuta s popisa obavezne literature.

Kako odgovorne institucije nisu obratile pozornost na ovu građansku inicijativu niti su se u međuvremenu izjasnile o finalnom popisu obaveznih lektira za osnovne i srednje škole, biti će organizirano paralelno čitanje od simboličkih 100 minuta u preko deset hrvatskih gradova.

Subota, 25. svibnja, stoti je dan čitanja na glas, s građanima, lektirnih naslova dovedenih u pitanje novom kurikularnom reformom. Taj dan unisono će se čitati deseta knjiga projekta – Salingerov “Lovac u žitu”.

Pozivaju se svi građani da sa svojim primjerkom “Lovca u žitu” dođu u subotu  od 12 do 13:40 sati na Korzo, ispred Gradske vijećnice kako bi zajedno ukazali na važnost čitanja.

Završetak čitanja u svih deset gradova bit će obilježen unisonim čitanjem Deklaracije o pravu europskih građana na pismenost.

Tim performativnim činom će se, obzirom da odgovorne institucije u Republici Hrvatskoj nisu zainteresirane, simbolički uputiti apel onima u Europskoj Uniji. Hrvatsko čitateljsko društvo u potpunosti podržava ovu inicijativu i pridružuje se organizaciji završnog dana.

View this post on Instagram

DAN DEVEDESET I OSMI Nastavak iz prethodnog posta. Popis gradova s lokacijom za čitanje i imenom osobe koja vas tamo očekuje u subotu 25.5. od 12do13:40 sati: 1. RIJEKA: Ispred Gradske vijećnice, Greta 2. PULA: Forum, Danijela 3. ČAKOVEC: Ispred Centra za kulturu, Alen 4. PAZIN: Gradski trg-ispod sata, Iva, Zoran 5. OSIJEK: Trg ispred zgrade Županije, Zdenka 6. BJELOVAR: Korzo ispred ZABE, Snježana 7. VUKOVAR: Ispred Gradske uprave-kod sata, Biljana 8. POŽEGA: Park kod Orljave-kip Nikole Tesle, Danijela 9. ZADAR: Ispred gradske uprave na Narodnom trgu, Lara 10. GRAD KRK: Pored crkvice Sv. Dunata, Petar 11. …..neki vaš grad? Čitanja će se moći pratiti u live formatu preko društvenih mreža sudionika čitanja ali i organizatora inicijative. Službeni istagram profil inicijative #idaljecitam: https://www.instagram.com/idaljecitam ili FB profil pod imenom Lovro Krsnik Kontakt organizatora: +385915630679 budnost@gmail.com Od 15.veljače smo pročitali: 1. Maloga Princa 2. Ježevu kućicu 3. Pipi Dugu Čarapu 4. Mi djeca s kolodvora Zoo 5. Alisu u Zemlji Čudesa 6. Annu Frank 7. Sadako hoće živjeti 8. Pustolovine Huckleberryja Finna 9. Grgu Čvarka 10. Lovca u žitu Inicijativa #idaljecitam je podržana od HRVATSKOG ČITATELJSKOG DRUŠTVA P.S. Ako ste umjetnik, glazbenik, izvođač ili entuzijast bilokoje vrste koji svojim talentom želi obogatiti čitanje u svome gradu, kontaktirajte nas i pridružite se #idaljecitam

A post shared by idaljecitam (@idaljecitam) on

Čitanja će se moći pratiti u live formatu preko društvenih mreža sudionika čitanja te organizatora inicijative. Službeni istagram profil inicijative #idaljecitam: https://www.instagram.com/idaljecitam ili FB profil pod imenom Lovro Krsnik.

 

Komentari