Aeromiting iznad Bazena Kantrida

115

U nedjelju 12.06., iznad akvatorija kompleksa Bazeni Kantrida, Zajednica tehničke kulture Rijeka i Zrakoplovno društvo “Krila Kvarnera” održat će sedmu godinu za redom Aeromiting -cjelodnevni letački program ispunjen raznovrsnim akrobatskim i prezentacijskim programom uz učešće klubova ZD “Krila Kvarnera”, europskih i hrvatskih akrobatskih pilota. Preseljenjem lokacije manifestacije s Grobničkog polja nad akvatorij kompleksa Bazeni Kantrida 2010. godine i utvrđivanjem novog termina, Aeromiting je postao jedan od većih programa koji se odvijaju u sklopu Dana Svetog Vida.

Cijeli je projekt, s obzirom da se ulaznice ne naplaćuju, osmišljen kao poklon tehničke kulture svome gradu. Riječani su tako 2010. godine po prvi put mogli uživati u izvanrednim zračnim akrobacijama tek nekoliko metara iznad morske površine, “slalomom” zrakoplova između pilona, postavljenim na moru ispred bazenskog kompleksa. Na taj način riječki aeromiting je jedan od rijetkih gdje građani mogu gledati akrobacije zrakoplova kupajući se u moru na jednoj od najljepših plaža u ovom kraju. Posebnu vrijednost manifestaciji 2010. godine daje to što je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, prof.dr.sc. Ive Josipovića.

Osim prezentacije uvježbanosti sudionika građanima i gostima, svrha ove manifestacije je okupljanje i susret klubova koji se bave edukacijom mladih pilota, jedriličara, padobranaca, zmajara i samogradnjom. Trenažni letovi sudionika Aeromitinga odvijaju se u jutarnjim satima, dok predprogram započinje doskokom padobranaca i grupnim letom zrakoplova “Krila Kvarnera”, nakon čega u poslijepodnevnim satima slijedi službeni dio programa najvećim dijelom obilježen akrobatskim letovima vrhunskih domaćih i inozemnih pilota. Završnicu višesatnog programa označava nastup akrobatske grupe “Krila Oluje” Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koja na nebu iznad Bazena Kantrida svojim zrakoplovima Pilatus PC-9 izvodi skupne akrobacije, kao što to čine i na svjetskim aeromitinzima. Uz vrhunski letački program, za posjetitelje su organizirani i panoramski letovi na Grobničkom polju po promotivnoj cijeni.

U pripremu manifestacije, osim djelatnika Zajednice tehničke kulture Rijeka i volontera Zrakoplovnog društva «Krila Kvarnera», aktivno su uključeni mladi članovi In kluba inovatora, članovi udruga čija je aktivnost vezana uz more, te Odjel gradske uprave za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke. Medijski je manifestacija vrlo dobro praćena, a dobar odaziv posjetitelja svih ovih godina, ukazao je na potrebu da riječki Aeromiting preraste u tradicionalnu manifestaciju tehničke kulture našeg kraja.

www.aeromiting.hr

Komentari